ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου (vid)

Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου (vid)
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλώς συγχωνεύτηκαν και το διαζύγιο των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου είναι σκηνοθετημένο και δημιουργεί μια βαθιά ηθική έκπτωση στην πολιτική ζωή του τόπου». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (14/01/2019) συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Maandag 14 januari 2019

«Η πιο καθαρή λύση παραμένουν οι εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη μιας «ετερόκλητης κοινοβουλευτικής ομάδας που ανακάλυψε ξαφνικά τη γοητεία του πρωθυπουργού».

«Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα».

Ερωτηθείς εάν θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι προτάσεις μομφής δεν προαναγγέλλονται» και πρόσθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να το πράξει.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Ζόραν Ζάεφ

«Η θέση της ΝΔ παραμένει σταθερή και ίδια σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένει πιστή στην πολιτική που άσκησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν αναγνώρισε πότε ούτε Μακεδονία, ούτε μακεδονική ταυτότητα ούτε μακεδονική γλώσσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα Σκόπια μπορεί να μπουν στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα δικά μου χείλη δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση "Καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην ερώτηση τι θα πράξει, αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή.

Απαντώντας δε στο τι θα κάνει, εάν η Βουλή καταψηφίσει την προωθούμενη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Αν η συμφωνία δεν περάσει, τότε θα αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση».

«Η Συμφωνία δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι' αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία».

Για το τετ-α-τετ με τη Μέρκελ

«Δεν δέχθηκα πιέσεις από την κυρία Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας

Η θέση μας είναι πάγια και σαφής: «Ο λαός έχει κάθε δικαίωμα να εκδηλώσει τη βούλησή του ελεύθερα αλλά πάντοτε ειρηνικά».

Για την οικονομική πολιτική της ΝΔ

Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη ότι όταν αναλάβει την εξουσία «ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις».

Για τα χρέη της ΝΔ

Απάντησε και για τα χρέη της ΝΔ λέγοντας ότι: «Η ΝΔ έχει πολλά δάνεια προϊόν μίας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα αλλά περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη καλώντας τους να ενισχύσουν το κόμμα. Σήμερα 150 χιλιάδες νεοδημοκράτες δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο. Έχω κάνει ότι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και αυτή την στιγμή το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων».

Για την κοινωνική πολιτική της ΝΔ

«Οι δικές μας προτάσεις, όπως η αναβάθμιση της παιδείας, η ασφάλεια των πολιτών, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η μείωση της φορολογίας, στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων, ειδικά όμως των πιο αδύναμων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στείλω ένα δήθεν φιλολαϊκό μήνυμα εγώ δεν πρόκειται να εξαγγείλω. Έχω ήδη δεσμευτεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή», είπε.

«Προσλήψεις θα γίνουν εκεί που πραγματικά χρειάζονται με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο τι θα πράξει, εφόσον γίνει πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο» απάντησε: «Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, ακόμη και εκτός της ΝΔ»

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλα κόμματα, εφόσον στις επόμενες εκλογές κερδίσει αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Ζητώ ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσω το πρόγραμμα που με ειλικρίνεια παρουσιάζω στον ελληνικό λαό».

«Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις... Δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ που θα είναι στην Βουλή. Δεν αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή που είναι ένα ακραίο και χυδαίο κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου. Εγγυώμαι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα. Θα κάνω κυβέρνηση με τους καλύτερους και με στελέχη ακόμη και εκτός ΝΔ αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιο σκάνδαλο Ερντογάν: Λεηλατούν προϊόντα των Κούρδων και τα πωλούν ως τουρκικά στην Ευρώπη