ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτιμήσεις Παπαδήμου για θετική υποδοχή της επιστολής Σαμαρά

Εκτιμήσεις Παπαδήμου για θετική υποδοχή της επιστολής Σαμαρά

Την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής της Ε.Ε., του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο την επιστολή Σαμαρά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

Η αξιολόγησή της θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού θα γίνει θετικά αποδεκτή και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Στο υπουργικό ανακοινώθηκε η έναρξη στις 12 Δεκεμβρίου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Τον Ιανουάριο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η δανειακή σύμβαση, ενώ τον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση μιας κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη με αντικείμενο ένα νομοσχέδιο που θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Τέλος, εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Βενιζέλος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη μητρική εταιρεία της SIEMENS στη Γερμανία, προκειμένου να γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός, που μπορεί να αποφέρει μέχρι και 250 εκατ. Ευρώ.

Τις διαπραγματεύσεις θα κάνει ο κ. Χάρης Παμπούκης.

Για τους οδικούς άξονες και την Siemens

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς καθυστερήσεις.

Όταν ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι υπάρχουν δύο έργα που έχουν μπλοκάρει, δηλαδή οι πέντε οδικοί άξονες και η επέκταση του μετρό. Για να λυθεί το πρόβλημα, προσέθεσε, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση με τη Siemens, καθώς η επέκταση της γραμμής κολλά στην εκκρεμότητα του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία.

Εξουσιοδότηση στον Βενιζέλο

Μεταξύ άλλων, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον κ. Βενιζέλο για να συντονίσει την κατάρτιση ενός οριζόντιου νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται για την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα έχει επαφές με τον κ. Βορίδη και τον κ. Χρυσοχοΐδη για το ζήτημα της συνέχισης των πέντε οδικών αξόνων, ενώ θα συντονίσει τις προσπάθειες του κ. Παπαϊωάννου και του κ. Βορίδη για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Siemens.