ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2012

Υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2012

Το «πράσινο φως» για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 άναψε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το προσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ωστόσο κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή των βουλευτών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μουρμούρας ανέφερε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία του προϋπολογισμού και κάλεσε τους βουλευτές να τον ψηφίσουν, καθώς αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρήσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα, ώστε να μην πυροδοτήσει «πιστωτικό γεγονός». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του, ότι το πρόγραμμα «στα μελλοντικά οικονομικά εγχειρίδια θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία».

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας έκανε λόγο για «άδικο και αναξιόπιστο» προϋπολογισμό και διαφώνησε τόσο με το «χαράτσι» στα ακίνητα όσο και με τις περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αιχμηρή ήταν η στάση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, που υπενθύμισε στον κ. Τζίμα ότι «στα υπουργικά έδρανα συγκυβερνούν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας».

«Πρόκειται για τον δυσκολότερο προϋπολογισμό ενώ φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» προσέθεσε ο κ. Αυγενάκης, που χαρακτήρισε «εθνικό μονόδρομο» την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης πρότεινε μείωση κατά 50% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και την απαγόρευση να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες.

«Σήμερα οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τα δικά τους λάθη. Δεν ακούω όμως αυτοκριτική στο εσωτερικό της χώρας, με εξαίρεση την εφαρμογή του ΕΣΠΑ», παρατήρησε στην δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης.

Το κείμενο του προϋπολογισμού επέκρινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, που διερωτήθηκε «γιατί είναι εθνικό διακύβευμα να καλείς το λαό να δεχθεί την χρεοκοπία του και να του ζητάς θυσίες για να μην χρεοκοπήσει το σύστημα».

Επίσης, ο βουλευτής έκανε λόγο για αντιφάσεις στην κυρίαρχη επιχειρηματολογία και στις λύσεις που προτείνει τμήμα της Αριστεράς.

«Κακώς καταθέτετε έναν προϋπολογισμό για παραμονή στην ευρωζώνη, ενώ θα έπρεπε να καταδείξετε μια άλλη πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αγωνίζεστε για ένα PSI που είναι παρελθόν», υπογράμμισε, προτείνοντας αναστολή της αποπληρωμής του χρέους και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.

Τα κόμματα της Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των καταληψιών της ΔΕΗ.