ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Φώφης - Κρεμαστινού για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άγρια κόντρα Φώφης - Κρεμαστινού για τη Συμφωνία των Πρεσπών
EUROKINISSI

Τι του ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και η συνέντευξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της 

Επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Κρεμαστινού με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε στον βουλευτή και σε υψηλούς τόνους τον κάλεσε να ακολουθήσει την κομματική γραμμή που εκείνη έχει επιβάλλει κατά της κύρωσης της συμφωνίας. Αυτό λίγες ώρες μετά την είδηση ότι δεν θα επιβληθεί κομματική γραμμή αλλά οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν έχει κρύψει πως υπό συνθήκες θα υπερψήφιζε την συμφωνία αλλά θα ακολουθήσει το κόμμα του.

Αφορμή της κόντρας στάθηκε σημερινή συνέντευξη του στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «στο κόκκινο».

Εκεί ο Δ. Κρεμαστινός άφησε ανοιχτό το τι θα πράξει ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα δεν απέρριψε ενδεχόμενο προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας πάντως ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί σε προεκλογική περίοδο.

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω ... όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα», υποστήριξε εκτιμώντας παράλληλα πως «τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην κομματική πειθαρχεία τάχθηκε υπέρ εξηγώντας πως «δεν είναι ωραίο σε ένα κόμμα οι συνιστώσες του να ψηφίζουν διαφορετικά σε βασικά θέματα».

Στην επικοινωνία που είχε πάντως με την Φώφη Γεννηματά δεσμεύθηκε πως δεν θα κινηθεί εκτός γραμμής ενώ θα είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ώστε να μην επιδέχονται ερμηνείας.