ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας «διαφημίζει» τη Συμφωνία των Πρεσπών (vid)

Ο Τσίπρας «διαφημίζει» τη Συμφωνία των Πρεσπών (vid)
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Την δική του αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάζει μέσω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που στη Βουλή συνεχίζεται η μάχη στην αρμόδια επιτροπή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας» αναφέρεται σχετικά στη δημοσίευση του πρωθυπουργού. Μάλιστα στο βίντεο γίνεται επίκληση στον Διονύσιο Σολωμό: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

Στο βίντεο γίνεται αναφορά στα όσα κερδίζει – κατά την κυβέρνηση – η Ελλάδα με την κύρωση της Συμφωνίας. Αυτά μεταξύ άλλων είναι:

  • «Θωρακίζουμε τη Μακεδονία μας» υποστηρίζεται, εξηγώντας πως ο όρος Μακεδονία είναι μόνο ελληνικός,
  • «Παίρνουμε πίσω την ιστορία μας»
  • «Αναγνωρίζουμε ιθαγένεια και όχι εθνότητες»
  • «Αφαιρείται το αστέρι της Βεργίνας από κάθε σύμβολο»
  • «Διασφαλίζεται η γεωπολιτική σταθερότητα και συνεργασία και περιορίζεται η επιρροή τρίτων στα βόρεια σύνορα μας».
    Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης

    Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Eδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας. https://government.gov.gr/simfonia-ton-prespon-apantisis-se-sichna-erotimata/?fbclid=IwAR2zfBrSQK2swRmUPnDHf53gTcRoZf3j4fG0Bm7kh4uQotFdBdW0UkfumGI

    Geplaatst door Alexis Tsipras op Maandag 21 januari 2019

Θυμίζετε ότι στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει για την Συμφωνία των Πρεσπών πως «είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται.

Με τις Πρέσπες κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία χρησίμευε για να εκτρέφει τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία και από τις δύο πλευρές. Και η Συμφωνία είναι ιστορική ακριβώς γιατί, για να φτάσουμε ως εδώ, χρειάστηκε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις επικίνδυνες αυτές τάσεις, οι οποίες στην Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή ισχυροποίηση και άνοδο. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι. Η Συμφωνία, προϊόν μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης, κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζει οριστικό τέλος στην καπηλεία της Ιστορίας και στον αλυτρωτισμό και ταυτόχρονα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των πλευρών. Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας».