ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE- Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουν τη συμφωνία - «κουρελού», κόντρα στη λαϊκή βούληση

LIVE- Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουν τη συμφωνία - «κουρελού», κόντρα στη λαϊκή βούληση

Συμφωνία των Πρεσπών: Κόντρα στη βούληση του λαού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει απόψε το βράδυ την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που δίνει «γη και ύδωρ»« στους Σκοπιανούς - Συνεχής Ενημέρωση και Live εικόνα από το Newsbomb.gr - Ένας - ένας από τους πρόθυμους βουλευτές που έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανεβαίνουν από το πρωί στο βήμα της βουλής κι ανακοινώνουν επισήμως ότι θα δώσουν τη θετική του ψήφο για να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση της αριστεράς ετοιμάζεται να παραχωρήσει «μακεδονική γλώσσα» και εκχωρεί στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας όταν αναφέρονται στη χώρα τους, όπως αναφέρει το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στον αριθμό ρεκόρ των 205 έφτασαν οι βουλευτές που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κατάλογο, δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η συζήτηση -εφόσον δεν θα κατατεθεί τελικά η πρόταση δυσπιστίας από τη Νέα Δημοκρατία- να φτάσει μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή κατά της Συμφωνίας

«Ναι» από το Λυκούδη στη Συμφωνία

«Θα στηρίξω με την ψήφο μου την Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή.

Ο ανεξάρτητος, μετά τη διάλυση του Ποταμιού, βουλευτής στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπορεί να διαμορφώσει σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ζήτησε από το Μαξίμου να δρομολογήσει τις εξελίξεις για πρόωρες εκλογές. «Να μην μείνει στην ψήφο εμπιστοσύνης να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές» είπε Σπύρος Λυκούδης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ισορροπώντας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η πλειοψηφία προσπάθησε εργαλοιοποιήσει τη Συμφωνία και να τη χρησιμοποιήσει για πολιτικές σκοπιμότητες πυροδοτώντας εθνικιστική έξαρση. Παράλληλα τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμμετέχει στον αχρείαστο και ανώφελο εθνικό διχασμό.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία, είπε πως έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία. «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία και συνιστά επιτυχία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν «την ιστορική ανθεκτικότητα της συμφωνίας».

Θεοχαρόπουλος: Η Βόρεια Μακεδονία ήταν πάγια εθνική θέση

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για αυτό. Σύνθετη ονομασία έναντι όλων με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του συντάγματος. Αυτή ήταν διαχρονικά η πάγια διαμορφωμένη εθνική θέση», τόνισε και πρόσθεσε:«Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα πρέπει να μείνουν έξω από μικροπολιτικές και να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Είναι μια ιστορική στιγμή και οφείλουμε όλοι να το αποδείξουμε».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει με μεγαλύτερη γενναιότητα για ορισμένα ζητήματα ενώ τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται σε ένα ζοφερό τοπίο με συγκρούσεις και μικροπολιτικές στοχεύσεις. «Η Βόρεια Μακεδονία ήταν πάγια εθνική θέση. Υποστηρίζω σταθερά μια κοινή θέση που θα δημιουργήσει ισχυρή ασπίδα κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας. Η διαιώνιση του προβλήματος τροφοδοτεί το μίσος και το φανατισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματική πατριωτική στάση είναι με όρους ρεαλιστικούς και όχι με ρητορική που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει σε ακραίες απόψεις, να δοθεί λύση».

Στο «ναι» κλίνει η Παπακώστα

Θετική απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε η Κατερίνα Παπακώστα αν και δήλωσε ότι θα λάβει την τελική της απόφαση έως το βράδυ που θα συνεδριάσει το κόμμα που ηγείται, η Νέα Ελληνική Ορμή.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κρατά κλειστά τα χαρτιά της, υποστήριξε ότι οι βουλευτές θα αποφασίσουν με συνείδηση και με ελεύθερη εντολή τι θα πράξουν απόψε.

«Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή», ανέφερε η κ. Παπακώστα.

Επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι εκτρέφει το λαϊκισμό και διχάζει εν ψυχρώ την κοινωνία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταδικάζοντας παράλληλα, τις απειλές και επιθέσεις που δέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όσοι απευθύνονται στον ομιλούντα και θέτουν ζητήματα σύγχρονου πατριωτισμού και ευθύνης να είναι πολύ προσεκτικοί. Καταδικάζω απερίφραστα τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς, τις βόμβες μολότοφ, τις απειλές, τις αφίσες, δεν ξεχνώ όμως κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων τις δικές σας ύβρεις, τους δικούς σας προπηλακισμούς, τις απειλές, τις βαρβάρες έως γελοιότητος απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων που αμετανόητοι συνεχίζετε μέχρι σήμερα», είπε και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό ως πολιτικό κυνικό τυχοδιώκτη.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συλλαλητήριο, με θέμα «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ - Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό - Ναι στη φιλία - αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18:30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) και θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φορείς που αποτελούν την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:30 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις έξι το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία των Πρεσπών: Το θρίλερ του Μητσοτάκη με Σαμαρά – Καραμανλή για την πρόταση δυσπιστίας

Συμφωνία των Πρεσπών: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» η Μακεδονία μας…

Σχετικές ειδήσεις