ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσόγονος στο Newsbomb.gr για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χρυσόγονος στο Newsbomb.gr για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με την παραίτηση του ανά χείρας -όπως υποστήριξε ο ίδιος- ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη στη Βουλή να παραιτηθούν ομαδικά ώστε να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόταση του Πάνου Καμμένου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Ένα άλλο σενάριο αναφέρεται στην παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η βουλή καλείται να εκλέξει τον αντικαταστάτη, με τους 180 βουλευτές που απαιτούνται να μην προκύπτουν από την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου. Έτσι η χώρα οδηγείται σε εκλογές, αλλάζει η κυβέρνηση – εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις- και η νέα κυβέρνηση (κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη) δεν κυρώνει τη Συμφωνία οπότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Τα άλλα δύο σενάρια αναφέρονται σε δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η μία είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σενάριο που απέκλεισε η Νέα Δημοκρατία η οποία είναι και το μόνο κόμμα που βάσει κοινοβουλευτικής δύναμης θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές. Η άλλη είναι η πρόταση μομφής κατά συγκεκριμένου προσώπου και στην περίπτωση μας κατά του προέδρου της Βουλής.

Επειδή όμως καλά τα σενάρια, αλλά τα πάντα προβλέπονται και καθορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα το Newsbomb.gr απευθύνθηκε σε ένα γνώστη του θέματος: τον συνταγματολόγο και ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

Όπως μας εξήγησε υπάρχει σαφής πρόβλεψη του Συντάγματος που θα μπορούσε να σταματήσει την όλη διαδικασία, ενώ περιγράφει και τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν αν για παράδειγμα παραιτούνταν ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών ή αν ο Προκόπης Παυλόπουλος επέλεγε να εγκαταλείψει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ειδικά στη τελευταία περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ποιος θα τον αναπλήρωνε μέχρι την εκλογή του αντικαταστάτη του.

Ακούστε το ηχητικό