ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, η… επιτυχία των Πρεσπών και το μήνυμα στον Ερντογάν λίγο πριν το ταξίδι στην Τουρκία

Ο Τσίπρας, η… επιτυχία των Πρεσπών και το μήνυμα στον Ερντογάν λίγο πριν το ταξίδι στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός μίλησε στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ
EUROKINISSI / ANDREA BONETTI

Αλέξης Τσίπρας | Συμφωνία των Πρεσπών | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το ξεπούλημα της Μακεδονίας, διά της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνιστά «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε το βράδυ της Τρίτης (29/01/2019) στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στέλνοντας, παράλληλα, στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια» και πως «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Ο ίδιος μίλησε για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το μήνυμα στον Ερντογάν

Αναφέρομενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», τόνισε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους.

Για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην «ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

«Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου», είπε.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία

«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Κίνδυνος να «πνιγεί» η Ελλάδα τις επόμενες ώρες - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες

Βρέθηκε η θεραπεία του καρκίνου;