ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απασφάλισε» ο Καμμένος: Αύριο ολοκληρώνεται το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

«Απασφάλισε» ο Καμμένος: Αύριο ολοκληρώνεται το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Μερικές ώρες πριν πάει για ψήφιση  στην ολομέλεια της Βουλής η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και εφόσον είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με βάση την οποία αν αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος το κόμμα μένει χωρίς κοινοβουλευτική  ομάδα, ο Πάνος Καμμένος με μια ανάρτηση του στο twitter βάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Βουλής. 

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων», λέει ο πρόεδρος των ανεξάρτητων Ελλήνων, που πλέον είναι πιο κοντά από ποτέ για να χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Τελεσίγραφο σε Παπαχριστόπουλο

Σε κλίμα… πένθους συνεδρίασε εκτάκτως στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου.

Οι ελάχιστοι βουλευτές που έχουν απομείνει, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του κόμματος.

Κανείς δεν είχε όρεξη για κουβέντες και για δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
«Δεν θα αργήσουμε», είπε μόνο ο Πάνος Καμμένος εμφανώς δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αντιμετωπίζεται σαν ξένο σώμα και μάλιστα όταν μπήκε στην αίθουσα δεν αντάλλαξε ούτε καλημέρα με τους υπόλοιπους.

Κάθισε απέναντι από τον Πάνο Καμμένο και κοίταζε συνεχώς το κινητό του, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει έτσι την έκδηλη αμηχανία.

Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο, φρόντισε να δώσει τελεσίγραφο στον βουλευτή λέγοντάς του: «Θανάση, αν δεν παραδώσεις την έδρα μέχρι αύριο θα διαγραφείς».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος τη στιγμή εκείνη σηκώθηκε από τη θέση του, πήρε τα πράγματά του και αποχώρησε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, στην οποία οι δύο τους δεν αντάλλαξαν ούτε καλημέρα, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «ο κ. Παπαχριστόπουλος θα διαγραφεί με οποιοδήποτε κόστος κι αν έχει αυτό για το κόμμα μου».

Όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή άλλη παράταση και δεν υπάρχει πιθανότητα να διατηρήσουν ως μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ βουλευτή που θα εκτελέσει τη Μακεδονία.

Η συνεδρίαση κράτησε ελάχιστη ώρα και αμέσως μετά ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του, ώστε να αναλάβει την ευθύνη ο πρωθυπουργός και ο Τέρενς Κουίκ για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Ο κ. Κουίκ να αποφασίσει αν θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης των αποστατών», είπε.

«Ανθρωπάκια» και «σκουπιδαριό»

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έφτασε τελευταίος στη συνεδρίαση της ΚΟ, κάθισε απέναντι από τον Πάνο Καμμένο και μακριά από τους υπόλοιπους βουλευτές, κοιτώντας συνεχώς το κινητό του τηλέφωνο.

Ο ίδιος θεωρείται ήδη «ξένο σώμα» στους ΑΝΕΛ και βρίσκεται με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η γνωμοδότηση

Η ερμηνεία που έδωσε η επιστημονική επιτροπή, είναι ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα, χρειάζονται 5 βουλευτές που να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς την «τύχη» της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η τελική απόφαση - καθώς το Επιστημονικό Συμβούλιο απλώς εκφέρει γνώμη - θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συνεκλήθη εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

«Παράθυρο» Βούτση

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με αφορμή υπόμνημα που είχε αποστείλει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν έξι (6) βουλευτές. Υπέβαλα ερώτημα με αφορμή το υπόμνημα. Το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν αφορά κανένα κόμμα ιδιαιτέρως και το δηλώνω ευθέως» ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «ελπίζω εν τέλει το ενδεχόμενο διάλυσης Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην αφορά κάποιο κόμμα, αναλόγως με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν αύριο, τις επόμενες ημέρες. Αν πάντως γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση που θα καταστήσει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα εκτός των προϋποθέσεων που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, είναι φανερό πως η απάντηση θα δοθεί με βάση τη γνωμοδότηση από την οποία και εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να διαφοροποιηθώ».

Πάντως ο Νίκος Βούτσης σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα».

Διαβάστε επίσης

Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ