ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Παπουτσής: Ξεκινούν οι εργασίες για το φράκτη στον Έβρο

Χρ. Παπουτσής: Ξεκινούν οι εργασίες  για το φράκτη στον Έβρο

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας για τον εντοπισμό διακινητών που περνούν λαθρομετανάστες με βάρκες από την Τουρκία στη χώρα μας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στον Έβρο.


Ο κ. Παπουτσής, ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί η συγκρότηση Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης με 58 Τμήματα που στελεχώθηκαν με 4.950 αστυνομικούς και συνοριακούς φύλακες.

Από αυτά τα Τμήματα τα 31 λειτουργούν κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμη η εγκατάσταση θερμικών καμερών για παρακολούθηση των σημείων εισόδου στην χώρα μας.

Ειδικότερα σε περίπτωση εντοπισμού ομάδων παράνομων μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, ενημερώνεται η τουρκική αστυνομία προκειμένου οι στρατιώτες της γειτονικής χώρας να τους συλλαμβάνουν.

Επιπλέον, έχει γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αστυνομικούς κοντά στον ποταμό Έβρο και στα «περάσματα» ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας σε μηνιαία βάση με 40 συνοριακούς φύλακες οι οποίοι μετακινούνται από άλλες περιοχές.

Ήδη από τον Απρίλιο, υπάρχει στενή συνεργασία των δυο Αστυνομικών Διευθύνσεων με την τουρκική αστυνομία προκειμένου μετά από παροχή σχετικών πληροφοριών οι αρχές της γειτονικής χώρας να προχωρούν σε έγκαιρη αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα λαθρομεταναστών.Έναρξη κατασκευής του φράκτη στα χερσαία σύνορα Καστανέων - Ν. Βύσσας αναμένεται σύντομα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Μανώλης Όθωνας, στη διάρκεια περιοδείας του δήλωσε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως σε λίγες εβδομάδες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος και ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες.

Σχετικά με τους λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν κατά το 2010 ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «ακολουθήθηκε η διαδικασία της απέλασης ή παράδοσης τους στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επανεισδοχής ενώ σημαντικός αριθμός αυτών αφέθηκε ελεύθερος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω υποβολής αιτημάτων ασύλου ή ανέφικτης απέλασης».

Επεσήμανε ακόμη ότι «στόχος της πολιτικής είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Όλοι οι υπόλοιποι θα επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική επιστροφή».