ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαδούρο Air: Και δεύτερο αεροσκάφος της Βενεζουέλας πάνω από την Ελλάδα

Μαδούρο Air: Και δεύτερο αεροσκάφος της Βενεζουέλας πάνω από την Ελλάδα
Πυκνό μυστήριο γύρω από τις κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο στη χώρα μας
ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στιγμή που δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος για την προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να εγείρει και νέα ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο στην Ελλάδα, καθώς κι ένα δεύτερο κυβερνητικό Falcon της λατινοαμερικανικής χώρας εντοπίστηκε να προσεγγίζει το FIR Αθηνών την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», στις 28 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:39 το μεσημέρι, ένα δεύτερο αεροσκάφος τύπου Falcon 2000ΕΧ, με τα διακριτικά YV3360, που φέρεται να ανήκει και αυτό στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA και χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό, εντοπίζεται να πετά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στην Κρήτη, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό, αν και εκείνο προσγειώθηκε σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.

Δύο ώρες αργότερα από την εμφάνιση του σκάφους αυτού, γίνεται γνωστό πως το Falcon YV2486 της κυβέρνησης Μαδούρο έχει εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας στις 2 Μαρτίου.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προερχόταν από το Αμπου Ντάμπι.

Είχε προηγηθεί η Γενεύη, όπου στις 27 Μαρτίου ο κ. Αρεάσα συμμετείχε σε σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκετά σημεία της διαδρομής του επίμαχου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.

Το ζητούμενο είναι τι απέγινε τελικά το δεύτερο βενεζουελάνικο αεροσκάφος, ενώ ανεξάρτητα από το γεγονός εάν κι αυτό προσγειώθηκε ή όχι σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο, επικρατεί προβληματισμός, καθώς τα δύο αεροσκάφη του καθεστώτος Μαδούρο, εντοπίζονται να προσεγγίζουν τη χώρα μας, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση βγάζει τόνους χρυσού από τη χώρα και φυγαδεύει αξιωματούχους.

Πυκνό μυστήριο γύρω από τι έγινε με την αίθουσα VIP στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα γύρω από την προσγείωση του πρώτου Falcon στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραδέχθηκε πως πράγματι στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο εκπρόσωπος του Μαδούρο που κατέβηκε στην αίθουσα VIP για συναντήσεις.

«Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους, κ. Χόρχε Αρεάσα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραδέχθηκε ότι εκείνος συνάντησε τον κ. Αρεάσα στο αεροδρόμιο, χωρίς όμως να πει ποιοι άλλοι βρίσκονταν μαζί του.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε, μέσω «διαρροών», πως ο κ. Αρεάσα δεν συνάντησε κανέναν στην Αθήνα.

«Είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κουβαλάει το χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τόρες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Τόρες δεν έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος ως πρέσβης, επειδή δεν έχει την αναγνώριση της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του.

Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας: «Ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την Ελλάδα για την πώληση του χρυσού»

Υπενθυμίζεται ότι στις 05/03/2019 ο βουλευτής της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, Χοσέ Γκέρα, είχε καταγγείλει πως η Αθήνα αποτελεί μέρος του σχεδίου του Νίκολας Μαδούρο για την πώληση του χρυσού της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, συνολικό 8 τόνοι χρυσού εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας ενώ απουσίαζε ο διοικητής της.

Αντιμέτωπο με βαθιά κρίση πληθωρισμού και ισοτιμίας το Καράκας πωλεί χρυσό από τα αποθέματά του ώστε να αποκτήσει «σκληρό» συνάλλαγμα για τις εισαγωγές του.

Ο Χοσέ Γκέρα άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «ενδιάμεσος» σε αυτή την υπόθεση. Ενώ τόνισε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι εύκολο να προσγειωθούν κυβερνητικά αεροσκάφη, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», σχολίασε σε άλλο σημείο με αφορμή το γεγονός πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον Μαδούρο.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός on air: Έπαθε ΣΟΚ ο Μουτσινάς όταν είδε τι δώρο του πήρε ο Ντάνος (pics)

Έξαλλοι με τον Τούρκο παραγωγό στον ΣΚΑΪ - «Κόβουν» το Survivor

Φονικό Χαλάνδρι: Συνελήφθη η δολοφόνος του 64χρονου - Ζούσε με το πτώμα του για 15 μέρες

Σχετικές ειδήσεις