ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα υπέρ των Ρομά υποσχέθηκε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας

Νέα μέτρα υπέρ των Ρομά υποσχέθηκε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας
Στις 19.00 η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη
EUROKINISSI

Στα πέντε θετικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση του για την αντιμετώπιση προβλημάτων των Ρομά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον οικισμό Ρομά στα Κιμμέρεια Ξάνθης, λέγοντας πως θα υπάρξει και συνέχεια.

«Το όραμα μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε τον οικισμό ένα «παράδειγμα πολυπολιτισμικής συμβίωσης».

«Είναι ένα χωριό όπου κατοικούν δίπλα-δίπλα Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, Τσιγγάνοι με Μπαλαμούς κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι οι κοινωνίες μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως χώρα και ως λαός να συνεχίζονται τα στερεότυπα των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Κυρίως, όμως, πρέπει εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτείας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε τόσο πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες, είτε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό».

Ομιλία στα Κιμμέρια, Ξάνθη

Επίσκεψη στα Κιμμέρια της Ξάνθης, μια κοινότητα που αποτελεί παράδειγμα πολυπολιτισμικής συμβίωσης. Εδώ που δύο νέες γυναίκες, οι οποίες εκπροσωπούν τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται, η Μαρία Τζαμπάζη και η Ουφούκ Μουσταφά, μάς τιμούν εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ταυτόχρονα εκπροσωπούν τη γυναίκα που αγωνίζεται κόντρα στα εμπόδια, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας. Ευθύνη μας είναι να πολεμήσουμε τα στερεότυπα, να πολεμήσουμε την ξενοφοβία και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ένταξης όλων των πολιτών στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς εξαιρέσεις. Ο αγώνας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισότητα θα είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε.

Geplaatst door Alexis Tsipras op Maandag 6 mei 2019

Τα πέντε μέτρα που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι:

1. Η ίδρυση Ειδικής Γενικής Γραμματείας και την καταγραφή των Ρομά που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έδειξε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν 471 κοινότητες στις οποίες κατοικούν 110.000 συμπολίτες Έλληνες Ρομά. «Ντρέπομαι γιατί τόσα χρόνια δεν είχε γίνει ούτε η καταγραφή τους» είπε και σημείωσε πως «αυτές οι 110.00 ψυχές έχουν ισότιμο δικαίωμα ένταξης στον κοινωνικό ιστό».

2. Η χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με μοναδική προϋπόθεση να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

3. Η δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλων ακόμα και των ανασφάλιστων.

4. Η ενίσχυση 47 σχολικών μονάδων για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά.

5. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ύψους 150.000.000 ευρώ για μετεγκατάσταση κοινοτήτων Ρομά, εκ των οποίων τα 30.000.000 ευρώ αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε στον οικισμό μαζί με τη Ρομά υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τζαμπάζη και τη μουσουλμάνα, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτή Ουφούκ Μουσταφά, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη, Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ρομά.

Στις 19:00, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου στην Ξάνθη.