ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκαψε πρόωρα τα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας: Στον αέρα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

Έκαψε πρόωρα τα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας: Στον αέρα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός θα μπορέσει είτε να ακυρώσει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου είτε να υιοθετήσει θετικά μέτρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά σε καμία περίπτωση και τα δύο
EUROKINISSI

Αρκετούς μήνες νωρίτερα υποχρεώθηκε να φέρει τη δέσμη μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία αλλά η εξέλιξη αυτή άδειασε την προεκλογική φαρέτρα του πρωθυπουργού ο οποίος επιμένει πως εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος πως θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου ενώ παράλληλα θα μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ. Η πραγματικότητα φαίνεται αρκετά διαφορετική από εκείνη που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας – εκτός και αν βρει ισοδύναμα μέτρα – θα μπορέσει είτε να ακυρώσει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου είτε να υιοθετήσει θετικά μέτρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά σε καμία περίπτωση και τα δύο. Και προς ώρας στην εξίσωση δεν έχει μπει καν η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Από την κυβέρνηση διατείνονται πως η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί από το 2020, έτος κατά το οποίο θα εφαρμοστεί και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων. Μάλιστα η μείωση του αφορολόγητου συνδέεται άμεσα με τα θετικά μέτρα και αυτό επισημαίνουν και οι Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είτε το ένα είτε το άλλο αλλά σε καμία περίπτωση και τα δυο.

Αν εφαρμοστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για όλους τους φορολογουμένους.

Το σχέδιο είναι, ο συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης να μηδενιστεί από 2,2% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ο συντελεστής μειώνεται στο 2% από 5%, για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ στο 4% από 6,5%, για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ στο 6% από 7,5%, για εισοδήματα ως 220.000 ευρώ στο 8% από 9%. Για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και άνω ο συντελεστής παραμένει στο 10%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο. Για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Ενας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο. Και για τον φορολογούμενο αυτόν καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Για έναν φορολογούμενο που έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, το όφελος θα ανέλθει σε 326 ευρώ, καθώς πλήρωνε εισφορά αλληλεγγύης 426 ευρώ και τώρα με τη μείωση της θα πληρώνει 100 ευρώ. Για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 30.000 ευρώ, η φορολογική ελάφρυνση θα ανέλθει σε 476 ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης 676 ευρώ, ενώ από το 2020 θα καταβάλει 200 ευρώ. Τέλος, για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 40.000 ευρώ τον χρόνο το ετήσιο όφελος θα είναι 726 ευρώ καθώς σήμερα καταβάλλει για εισφορά αλληλεγγύης 1.326 ευρώ και από το 2020 θα καταβάλλει 600 ευρώ. Φυσικά αν αυτό εφαρμοστεί.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η Κατερίνα Παπανάτσιου σε πρόσφατη συνέντευξή της υποστήριξε πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού και θα εφαρμοστεί.

«Εκτός από τη μείωση 30% που θα φανεί τον Σεπτέμβρη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, στις χαμηλές περιουσίες, και κάποιο μικρότερο ποσοστό στις μεσαίες περιουσίες, του χρόνου έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, άλλο ένα 20% και μεσοσταθμικά 30%, το οποίο θα αγγίζει και τις μικρές αλλά και τη μεσαία περιουσία. Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό επειδή αυτός ο φόρος έχει πολλά ζητήματα, είναι ότι θα διορθωθούν και οι στρεβλώσεις που έχει αυτός ο άδικος φόρος. Θα μπορέσουμε να τις αλλάξουμε και να πάμε σε ένα δίκαιο φορολογικό φόρο των ακινήτων» είπε χαρακτηριστικά.