ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπαδήμου για τον προϋπολογισμό

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπαδήμου για τον προϋπολογισμό

Στο βήμα της Ολομέλειας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012.

00:26 Η Ελλάδα θα έχει το καλύτερο μέλλον που της αξίζει. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

00:25 Η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας αποτυπώνει τη βούληση να βγάλουμε την Ελλάδα από την περιδίνηση, να κατοχυρώσουμε τη θέση μας στο ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι ένα συντεταγμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι στόχοι του προϋπολογισμοί είναι αντίστοιχοι της προσπάθειας, αλλά οι θυσίες θα επιβραβευθούν.

00:24 Μάθαμε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις πληρώνονται. Ότι η ευημερία δεν χτίζεται με δανεικά. Ότι οι πρώτοι που υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης, είναι οι πιο αδύναμοι. Και πρέπει να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί.

00:23 Απαιτείται συστράτευση και εθνική ενότητα. Αλλά η κρίση ενέχει μια ιστορική ευκαιρία. Τη δυνατότητα να αλλάξουμε σελίδα. Να ανορθώσουμε το κράτος και την οικονομία.

00:22 Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα. Η κρίση πλήττει την ελληνική κοινωνία, καταργεί θέσεις εργασίας, ακυρώνει προσδοξίες. Δεν θα είναι γρήγορη ούτε εύκολη η έξοδος από την κρίση.

00:21 Η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Ελληνικός λαός θα την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. Αλλά η συμμετοχή στο ευρώ έχει υποχρεώσεις. Η κρίση ανέδειξε ατέλειες στο ενιαίο νόμισμα. Ενιαίες και αλληλέγγυες οι χώρες της ευρωζώνης θα ξεπεράσουν την κρίση. Αλλά εμείς θα πρέπει να εκπληρώσουμε τις εθνικές μας δεσμεύσεις.

00:20 Δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας. Βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της ιστορίας. Οι Έλληνες δεν θα χάσουμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό κεκτημένο, τη θέση μας στην Ευρώπη.

00:19 Η προσπάθεια συχνά εμφανίζεται ότι επιβάλλεται από τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα. Η εξυγίανση και η ανόρθωση αφορά πρωτίστως εμάς και υποστηρίζεται από την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

00:18 Η δεκαετία που διανύουμε μπορεί να αποδειχθεί μια κερδισμένη δεκαετία. Θα την κερδίσουμε αν οικοδομήσουμε ένα νέο οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο. Αν περάσουμε σε ένα νέο βιώσιμο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και εξωστρέφειας, που θα παράγει υπηρεσίες και προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικά.

00:17 Θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα αποθέματα αποφασιστικότητας, για να προσφέρουμε στη νέα γενιά, που αναζητεί το μέλλον εκτός των συνόρων. Έχουμε τη δυνατότητα για μια τέτοια προσπάθεια; Πιστεύω πως ναι.

00:16 Στην οικονομική συγκυρία που ζούμε, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει πολλαπλάσια προσπάθεια απ' ότι θα απαιτείτο τη δεκαετία του 1990.

00:15 Η σημερινή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης πραγματοποιείται σε περιβάλλον πολύ δυσμενέστερο απ΄ότι υπήρχε τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

00:14 Η μείωση μισθών και συντάξεων δεν θα συνεχιστεί το 2013. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Όταν τα μεγάλα έργα ξαναμπούν μπροστά και επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ενισχυθεί η απασχόληση.

00:13 Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας θα επαναφέρει ένα θετικό περιβάλλον.

00:12 Η κρίση έχει πλήξει το εισόδημα των πολιτών. Τα προβλήματα δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία.

00: 11 Θέλουμε ο φορολογούμενος να γνωρίζει πώς ξοδεύονται όσα έχει καταβάλλει κι αν η συμβολή του πιάνει τόπο. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

00:10 Η μείωση του χρέους αντανακλά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

00:09 Βασικό στοιχείο του προύπολογισμού είναι η μείωση του χρέους στο 146% στο τέλος του 2012.

00:08 Έχει ξεκινήσει διαδικασία συστηματικών ελέγχων. Πρέπει να ενταθούν και να γενικευτούν. Όταν ο πολίτης έχει απτά δείγματα αποτελεσματικών δαπανών, τότε θα αλλάξει η αρνητική του προδιάθεση για την κατανομή των φόρων. Κατανοώ τον προβληματισμό του πολίτη, όταν η ανεργία αυξάνεται.

00:07 Είναι γνωστά τα φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης τα φαινόμενα σπατάλης. Είναι γνωστή η ανάγκη για συνοχή, εκπαίδευση και υγεία. Σήμερα, ο προϋπολογισμός δεν έχει την δυνατότητα αύξησης των δαπανών στους τομείς αυτούς. Αλλά μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

00:06 Η αρχή έχει γίνει και πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και χωρίς παραχωρήσεις. Η φοροδιαφυγή είναι βαθιά κοινωνικό πρόβλημα. Η πάταξή της θα εμπεδώσει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης.

00:05 Με τη βοήθεια της τρόικας και του ΔΝΤ θα έρθει νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

00:04 Η κατάσταση αποκαλύπτει τις μεγάλες δομικές αδυναμίες του φορολογικού μας συστήματος. Είναι ανάγκη κι ευκαιρία να χαράξουμε συνολική πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου.

00:03 Είναι γεγονός ότι η αύξηση στα δημόσια έσοδα προέρχεται από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Τα φορολογικά μας έσοδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

00:02 Για πρώτη φορά προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, προβλέπεται πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος στόχος.

00:01 Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, αν δεν επιτύχουμε τη σταθερότητα. Οι παραδοχές που στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι μετριοπαθείς.

00:00 Ο προϋπολογισμός υπηρετεί στόχο σταθεροποίησης και στη συνέχεια της επανεκκίνησης της οικονομίας σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Δεν συνιστά ταμειακή και δημοσιονομική άσκηση.

23:59 Η αντιμετώπιση των λαθών θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης, έχει γίνει κατανοητό απ' όλους μας. Αλλά το αποτέλεσμα θα γίνει βαθμιαία ορατό, στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και στην απασχόληση.

23:58 Η οικονομική κρίση δεν είναι μια μπόρα που σύντομα θα περάσει. Θα έχει διάρκεια. Είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λαθών και πολιτικής, που οδήγησαν στη συσσώρευση δημοσίου χρέους.

23: 57 Ο προϋπολογισμός θέτει στόχους και κατευθύνσεις. Δεν εμπεριέχει εύκολες λύσεις που σήμερα συμφωνούμε και αύριο τις ξεχνάμε. Απαιτεί να μεγιστοποιήσουμε τον κοινό παρονομαστή που μας ενώνει.

23:56 Με την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Αυό απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

23:55 Ο αγώνας είναι εθνικός και η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας. Αυτός ο αγώνας υπερβαίνει τις επιμέρους κομματικές δυνάμεις και τις διαχωριστικές γραμμές.

23: 54 Πρέπει να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε.

23:54 Οι περιστάσεις απαιτούν να υπερβούμε τις δυνάμεις μας. Ο προϋπολογισμός έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες.

23: 53 Ο προϋπολογισμός είναι κρίσιμος γιατί θα κρίνει το μέλλον της χώρας όχι μόνο για το 2012, αλλά για την επόμενη δεκαετία.