ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Λάρισα: Εντολή κατάργησης των μέτρων, η ψήφος στη ΝΔ την Κυριακή

Τσίπρας από Λάρισα: Εντολή κατάργησης των μέτρων, η ψήφος στη ΝΔ την Κυριακή
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο Κάμπος σήμερα ακυρώνει τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία μετά την παρουσία σας εδώ για το ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της Κυριακής», είπε από την πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας ο Αλέξης Τσίπρας ενώ σχολίασε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για την συγκέντρωσή του ένα τμήμα της πλατείας. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πολίτες στέλνουν «στα αζήτητα την προπαγάνδα των επιτελείων, τα ψέματα και την εικονική πραγματικότητα". Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας, της κάλπης, της λαϊκής ετυμηγορίας».

«Νόμιζαν ότι αρκεί να έχουν αγοράσει εφημερίδες και κανάλια, επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους για να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Νόμιζαν ότι αυτό αρκεί για να ξαναγυρίσουν πίσω οι ίδιοι στις θέσεις εξουσίας που τους έλειψαν και να γυρίσουν πίσω και το λαό στο βαθύ σκοτάδι των μνημονίων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας πως «είχαν προδιαγράψει ότι θα κάνουν εκλογικό περίπατο. Νόμιζαν ότι ο ελληνικός λαός θα παραδοθεί. Τον υποτίμησαν όμως για άλλη μια φορά». Αναφερόμενος στις προηγούμενες αναμετρήσεις εκτίμησε πως «το ίδιο θα πάθουν και την Κυριακή», καθώς «ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη».

Είπε πως ο λαός πως γνωρίζει «ποιος λεηλάτησε τις δυνατότητές του και ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, ποιοι είναι αυτοί που ζητούν να ξαναγυρίσουν για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν» και ποιος έδωσε τη μεγάλη μάχη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνοντας πως «το χειρότερο είναι ότι παρουσιάζονται αμετανόητοι. Ακόμη και το ΔΝΤ, οι σκληροί τεχνοκράτες, βγαίνουν και παραδέχονται ότι ρήμαξαν την Ελλάδα την καταστροφική τετραετία ‘10-'14, ότι ρήμαξαν μια χώρα και μια οικονομία για να σωθούν οι τράπεζες».

«Μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλά για success story για τα χρόνια του κου Σαμαρά και Βενιζέλου. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης που ονειρεύεται να συνεχίσει το έργο των απολύσεων και των περικοπών. Μόνο αυτοί μας λένε ότι είχαν ιστορία επιτυχίας, ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρός του που όταν απέλυε γιατρούς και έκοβε δαπάνες από την υγεία, έλεγε ότι είναι δικά τους τα μέτρα, όχι της τρόικας, μη τυχόν και του πάρει η τρόικα τη δόξα» συμπλήρωσε εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όμως ο λαός δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να γυρίσει στην αφάνεια το 2019, ήρθε για να διαφεντεύει και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο. Ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση αυτή το πέτυχε χάρη στη στήριξη του λαού, είπε και τόνισε αυτή η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού και όσα κέρδισε με τις θυσίες του» πρόσθεσε.

«Δεν είναι παροχές αυτά που δίνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι οι θυσίες του λαού αυτές που επιστρέφονται» είπε αναφερόμενος στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για την στήριξη της κοινωνίας και των αδύναμων φέρνοντας παραδείγματα από την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα πέτυχε η κυβέρνηση έχοντας απέναντι της όχι μόνο την τρόικα του εξωτερικού, αλλά και την "τρόικα του εσωτερικού"». «Πότε εδώ στην Ελλάδα να πηγαίνουν χέρι χέρι με το ΔΝΤ, πότε στην Ευρώπη να παρακαλάνε το Σόιμπλε και τους ακραίους να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις παράλογες απαιτήσεις τους."Βάστα Σόιμπλε και Βάστα ΔΝΤ". Αυτά έλεγαν, αυτά έγραφαν, όταν δίναμε εμείς τις μάχες για την κοινωνική πλειοψηφία» είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση

«Τις τελευταίες μέρες δείχνουν το πραγματικό σκληρό πρόσωπο τους, που κοιτά τον κόσμο από τη σκοπιά των ολιγαρχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς έγνοια για τον άνθρωπο του μόχθου», είπε, συνεχίζοντας την επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αυτό κάνουν όταν μιλάνε για το ξεπερασμένο οχτάωρο και την επταήμερη εργασία και μετά βγαίνουν και λένε ότι έκαναν λάθος, όταν θέλουν να βάλουν δημοσίους λειτουργούς στο σύστημα υγείας να δουλεύουν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, όταν με περισσή αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και ο μάνατζερ από την Εκάλη. Οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί που θα υπακούν», ανέφερε.

«Ε λοιπόν εμείς εδώ, από τη Θεσσαλία τους λέμε: πάρτε το χαμπάρι. Τώρα αλλάξανε τα πράγματα. Στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Θα είναι κυρίαρχος ο ελληνικός λαός, θα είναι αυτός που δίνει εντολές. Γιατί έχει έρθει η ώρα των πολλών», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη νέα οικονομική πολιτική που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που θα παίρνει τα βάρη από τους πολλούς και που με δικαιοσύνη να μοιράζει τις δυνατότητες και τις ανάσες και τις ελαφρύνσεις. Αναφερθείς στην περασμένη ΔΕΘ, εξήγησε ότι γι' αυτό τότε ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση την μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα ενοικίου για 240.000 οικογένειες, τις 10.000 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και τη βοήθεια στο σπίτι, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Επισήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και στην ενέργεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

«Ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές»

Τόνισε ότι αυτά τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται καλείται ο λαός να τα εγκρίνει την Κυριακή στην κάλπη: «Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών, είτε το θέλουμε είτε όχι: η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης, η ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων».

Παίρνοντας αφορμή από συνθήματα των συγκεντρωμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιος θα κυβερνά τη χώρα θα το αποφασίσει ο λαός, όχι οι μιντιάρχες και οι δημοσκόποι. Σχολιάζοντας δε τη σεναριολογία στα σόσιαλ μίντια περί πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν ανάλογα με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις ευρωεκλογές που προεξοφλείται σε αυτά τα σενάρια υπέρ της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν έχουν καταλάβει τι θα γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με πολλές μονάδες και πως τότε ναι θα έχουμε εκλογές, αλλά μάλλον στη ΝΔ θα έχουν εκλογές...

«Το δίλημμα της ευρωκάλπης δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα αλλά με ποια πολιτική θα κυβερνηθεί η χώρα, γιατί είναι πολλά τα γεράκια των τεχνοκρατών που περιμένουν...», είπε αναφορικά με τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «οι αντίπαλοί μας το είπαν καθαρά: δεν εγγυόμαστε την 13η σύνταξη γιατί είναι λαϊκισμός και ανέφικτο, δεν το αντέχει η οικονομία, δεν εγγυόμαστε την εφαρμογή κανενός μέτρου στήριξης των πολλών, γιατί θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

«Ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες. Ανέφερε ότι «παραλάβαμε μια χώρα όπου η αγροτική ασφάλιση ήταν ελλιπής και όπου το 2026 θα εκμηδενιζόταν η βασική σύνταξη», ενώ «σήμερα οι αγρότες είναι ενταγμένοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και πάνω από το 90% πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο». «Έχουμε θεσπίσει το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ για τις ενισχύσεις του 1ου πυλώνα και το πλήρες αφορολόγητο για τον δεύτερο πυλώνα, συνολικά, 9 στους δέκα αγρότες έχουν σήμερα αφορολόγητο», πρόσθεσε. «Εμείς διασφαλίσαμε μάλιστα ότι οι αγρότες εισπράττουν έγκαιρα, τις επιδοτήσεις τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις: να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών, ενώ εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο μέχρι 7.500 ευρώ στους λογαριασμούς του κάθε αγρότη» επεσήμανε. Επισήμανε ακόμη τη θέσπιση της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τη μείωση φορολογίας για τους Συνεταιρισμούς από 13% στο 10%, την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες μέλη συνεταιρισμών.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση


«Το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί, χρειάζεται τη δική σας εμπιστοσύνη, το κρίσιμο είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του λαού, στην κάλπη την επόμενη Κυριακή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος σε κάθε συνταξιούχο που είδε, όπως είπε, να του μειώνουν τη σύνταξη στο 40%, είπε: «ανεξάρτητα σε ποια κάλπη βρέθηκες στο παρελθόν, έχε στο νού σου, την Κυριακή η 13η σύνταξή σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργησή της θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

Απευθυνόμενος στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τη νοικοκυρά και τον μαγαζάτορα, είπε: «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα τρόφιμα, στην ενέργεια, η βελτίωση της αγοραστικής σου δύναμης που την ένιωσες από χτες με την εφαρμογή της, θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση της θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

Απευθυνόμενος στον αγρότη και την αγρότισσα, είπε: «η προστασία του εισοδήματός σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση αυτής της προοπτικής θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες: «Την Κυριακή πάρτε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη κάλπη. Την Κυριακή πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας. Την Κυριακή δώστε οριστικό τέλος στην επιστροφή των μνημονιακών πολιτικών. Την Κυριακή δώστε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Έχουμε τη δύναμη, ήρθε η ώρα των πολλών».

Κάλεσε δε τους 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» που έχουν για να ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, το «όπλο» είναι η κρίση και οι ιδέες τους, είπε και τα «μπόλια» είναι η ψήφος τους. Μην χαρίσετε τα «όπλα» και τα «μπόλια» σας είπε. Τους ζήτησε να δώσουν ισχυρό μήνυμα στο «φίδι που έσπασε το αυγό και ξεμυτίζει το κεφάλι του»: «Ποτέ στην Ελλάδα φασισμός, ποτέ φασισμός στην Ελλάδα των αγώνων, της δημοκρατίας, της αντίστασης, ποτέ φασισμός, ποτέ οι ναζί και Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα».

«Η μάχη που δίνουμε είναι και μάχη που αφορά τις ευρωπαϊκές εκλογές και σε όλη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά και όσοι θέλουν να επιβάλουν έναν δρόμο λιτότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «απαντάμε ότι οι λαοί του Νότου και οι προοδευτικές κυβερνήσεις τους θα δώσουν το μάθημα που αξίζει σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω».

Ανέφερε ότι το μήνυμα θα είναι πολλαπλό και θα είναι και προς αυτούς που υποστηρίζουν ως πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Βέμπερ, «εκείνον τον ανθέλληνα Βαυαρό» που στις δύσκολες μέρες που η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως είπε, κουνούσε το δάκτυλο και ζητούσε να βγει από το ευρώ. Τον κατηγόρησε ότι και σήμερα συνεχίζει να κουνά το δάκτυλο που η χώρα εφαρμόζει θετικά μέτρα ελάφρυνσης για τον λαό. «Τους λέμε ξεχάστε το, κάντε κουμάντο στη χώρα σας κ. Βέμπερ, στη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα», τόνισε και σημείωσε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα μάθημα και στην ευρωπαϊκή νομενκλατούρα». «Τελείωσαν αυτά που ξέρατε, ο ελληνικός λαός σηκώνει ανάστημα και προχωρά μπροστά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους πολίτες, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, «αυτή τη μεγάλη δυναμική που είδα απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, την κοσμοπλημμύρα που συναντώ σε κάθε πόλη να τη μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη, να διαδώσουμε το μήνυμα της νίκης και της νέας ελπίδας για τον τόπο μας».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία του

Ομιλία στη Λάρισα

Μετά την Πάτρα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τον Πειραιά και το Αγρίνιο, οι πολίτες του Θεσσαλικού Κάμπου, με τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση, στέλνουν το μήνυμα της νίκης. Ομιλία στη #Λάρισα. #ΣΥΡΙΖΑ #ΈχουμεΤηΔύναμη #Ευρωεκλογές #Ευρωεκλογές2019

Geplaatst door Alexis Tsipras op Dinsdag 21 mei 2019

Σχετικές ειδήσεις