ΠΟΛΙΤΙΚΗ

83 κομμουνιστικά κόμματα στη 13η Διεθνή συνάντηση στην Αθήνα

83 κομμουνιστικά κόμματα στη 13η Διεθνή συνάντηση στην Αθήνα

Με σύνθημα «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον», 83 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 64 χώρες του κόσμου πραγματοποιούν στην Αθήνα τη 13η Διεθνή Συνάντησή τους, η οποία φιλοξενείται από το ΚΚΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που διεξάγεται, σύμφωνα με τους οργανωτές, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η έναρξη των τριήμερων εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης (9-11 Δεκεμβρίου) γίνεται σήμερα το πρωί από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το θέμα της συνάντησης είναι: «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Τα καθήκοντα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σύγχρονων λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Οι μεγάλες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, που έχουν διεθνή απήχηση και πέρα από την Ευρώπη ήταν ο λόγος που, σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, η ομάδα εργασίας επέλεξε την Αθήνα, σε μια περίοδο όπου είναι οξυμένα τα προβλήματα από την καπιταλιστική κρίση.

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και ιδεολογικές αποκλίσεις, για το ΚΚΕ και για τα άλλα κόμματα που μετέχουν στη συνάντηση, η αποκατάσταση της ενότητάς του κομμουνιστικού κινήματος, στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο «στην πάλη κατά των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, κατά του ιμπεριαλισμού».

Περισσότεροι από 100 ξένοι αντιπρόσωποι θα εκπροσωπήσουν στην Αθήνα τα 83 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο (δεν συμμετέχει το ΚΚ Κίνας και Β. Κορέας).

Από την Κύπρο, την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ απαρτίζουν ο κ. Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ο κ. Κώστας Χριστοδουλίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.