ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές!Σάρωσαν Πατούλης, Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές!Σάρωσαν Πατούλης, Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης
Αποτελέσματα Εκλογών 2019: Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα

Αποτελέσματα Εκλογών 2019: Στα χέρια του Γιώργου Πατούλη η περιφέρεια Αττικής - Αισιοδοξία για αλλαγή σελίδας στην Αθήνα με την εκλογή Μπακογιάννη - Έκπληξη και σπουδαία νίκη του Κώστα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη - Απόλυτος ηγέτης στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν ιστορική την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του β' γύρου που διεξήχθησαν την Κυριακή (02/06), σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας και με τη συμμετοχή να κινείται λίγο πάνω από το 40%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Για να είμαστε πιο σαφείς, οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι κερδίζουν 11 περιφέρειες, ενώ, μία περιφέρεια πάει σε «αντάρτη» προερχόμενο από τη ΝΔ.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει και τους μεγάλους δήμους, με τον Κώστα Μπακογιάννη να σαρώνει στην Αθήνα, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και τον Γιάννη Μώραλη να παραμένει δήμαρχος Πειραιά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις περιφέρειες όλης της χώρας έχουν ως εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Μέτιος Χρήστος με 51,19%.

Αττικής: Γιώργος Πατούλης με 65,75%.

Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 55,57%

Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης με 55,51%

Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Κασαπίδης με 52,13%.

Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης με 57,10%

Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός με 55,75%

Ιονίων Νήσων: Ρόδης Κράτσα με 59,48%

Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας με 62,03%

Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης με 60,78%

Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος με 53,61%

Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας με 53,35%

Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός με 52%

ΔΗΜΟΙ

Σαρωτική ήταν και η νίκη της ΝΔ στους μεργάλους δήμους της χώρας, με τους Μπακογιάννη, Ζέρβα και Μώραλη να κερδίζουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Eκλογών 2019

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πατούλης: Δεν θα σας απογοητεύσουμε

Ενωτικό μήνυμα «προς αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν» απηύθυνε ο Γιώργος Πατούλης προς το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, που τον ανέδειξαν νικητή στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με περίπου 66% έναντι 34% που έλαβε η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Απευθυνόμενος στους συνυποψήφιούς του για την Περιφέρεια της Αττικής, τους συνεχάρη όλους και σημείωσε: «Δεν βλέπω χθεσινούς αντιπάλους, αλλά μελλοντικούς συνεργάτες. Σας συγχαίρω όλους».

«Σήμερα ξεκινάμε μια Νέα Αρχή για την Αττική» είπε. «Και σας θέλω όλους δίπλα μου. Απ' όπου κι αν προέρχεσθε, ό,τι κι αν ψηφίσαμε».

Κατά τη διάρκεια του ολιγόλεπτου χαιρετισμού του, ο κ. Πατούλης κοινοποίησε πολλές φορές την αποφασιστικότητά του «να δουλέψουμε για την Αττική και τους κατοίκους της. Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν».

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες, τους εθελοντές, όσους τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία και τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για τη στήριξή του: «Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη που μου έδωσε. Θα είμαι δίπλα του για μια φωτεινή Ελλάδα».

Για 21 χρόνια αυτοδιοικητικός, για τρεις συνεχόμενες θητείες δήμαρχος Αμαρουσίου και νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στους κύριους στόχους του, ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Να βάλουμε την Αττική στις πρώτες Περιφέρειες της Ευρώπης. Αρκετά διχασθήκαμε. Ξεκινάμε για μια Αττική αντάξια του Πολιτισμού και της Ιστορίας της».

Και κατέληξε: «Να φέρουμε τα παιδιά μας από την Ευρώπη. Να κάνουμε το καλύτερο για τα σπίτια μας».

Μπακογιάννης: «Πάμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά»

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης στο μήνυμά του φτάνοντας στο εκλογικό του κέντρο ενώ ευχαρίστησε και την «υπέροχη οικογένειά του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε μήνυμα ενότητας τονίζοντας πως «από αύριο δεν υπάρχουν παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο».

«Επειδή είθισται να λέγεται ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης, εγώ θα είμαι ο τελευταίος πολίτης», τόνισε και δεν ξέχασε να αναφερθεί στους πολίτες που τον είχαν στηρίξει στην προηγούμενη θέση του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Τέρμα τα λόγια, τώρα έχει δουλειά, δουλειά, δουλειά», διαμήνυσε και δήλωσε πως μπορεί να μην κερδίσει όλες τις μάχες, αλλά «θα τις δώσουμε όλες».

«Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να δώσουμε αυτή την όμορφη μάχη, πάμε να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις

Στο εκλογικό «στρατόπεδο» του Κώστα Μπακογιάννη στην παλιά Βουλή στήθηκε από νωρίς μεγάλο γλέντι με εκατοντάδες υποστηριχτές του να έχουν συγκεντρωθεί και να γιορτάζουν τη μεγάλη νίκη.

Ο κ. Μπακογιάννης «σάρωσε» τα πάντα στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση του β' γύρου, καταγράφοντας ποσοστό 65,2%, έναντι 37,4% του Νάσου Ηλιόπουλου.

Στην παλιά Βουλή έφτασε λίγο μετά τις 20:30 η μητέρα του νέου δημάρχου, Ντόρα Μπακογιάννη.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:

Ζέρβας: Η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς

Ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του τοποθέτηση ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνοντας πως «θα είμαι ο δήμαρχος που επιθυμούν οι πολίτες, που θα κάνει τη δουλειά».

«Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς ότι κι αν ψήφισαν» σημείωσε και αναφέρθηκε στο όραμά του να γίνει καλύτερη για όλους η Θεσσαλονίκη.

«Η ευθύνη, η συνέπεια και η εργατικότητα, είναι η παρακαταθήκη που μου άφησε ο πατέρας μου», είπε σε άλλο σημείο ενώ ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του, τη μητέρα και τις αδελφές του.

«Δεν ξεχάσαμε ούτε λεπτό ότι η πρότασή μας είναι αυτοδιοικητική: από την πόλη αρχίσαμε, στην πόλη καταλήξαμε», είπε τονίζοντας πως «από αύριο, οι ενέργειές μας σε έναν σκοπό θα κατευθύνονται, να γίνει καλύτερη η Θεσσαλονίκη για όλους».

Η νίκη του κ. Ζέρβα είχε διαφανεί και από το exit poll της interview, το οποίο έγινε για λογαριασμό της «Βεργίνα TV».

Σε επευφημίες και σε εκδηλώσεις χαράς ξέσπασαν φίλοι και ψηφοφόροι του Κωνσταντίνου Ζέρβα στα εκλογικά γραφεία της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» μετά την ανακοίνωση του exit poll. Ο κ. Ζέρβας εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν παρών στο χώρο των γραφείων. Φίλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και ψηφοφόροι του παρέμεναν εκεί για να υποδεχτούν το νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναμενόταν λίγο αργότερα.

Μώραλης: Οι πολίτες του Πειραιά είναι οι νικητές

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ενωτικός εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» και εκ νέου δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Ο Πειραιάς νίκησε. Ο Πειραιάς Νικητής μπορεί να κέρδισε μια ακόμη αναμέτρηση, αλλά κερδισμένη είναι η πόλη του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι νικητής σήμερα, για να συνεχίσει ο Πειραιάς το δρόμο της αισιοδοξίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της προόδου, της αλληλεγγύης. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, έτσι πορευτήκαμε 4,5 χρόνια, έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα. Εσείς είστε οι νικητές. Εσείς είστε που πήρατε την τελική απόφαση. Κάνετε τον Πειραιά να διατηρεί την αισιοδοξία του», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Μώραλης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επόμενη ημέρα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαιρέσεις, όλοι μαζί στεκόμαστε για τον Πειραιά. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν αλλά μαζί μας θα είναι πιστεύω και όσοι έκαναν άλλες επιλογές. Τους οποίους σέβομαι απολύτως και καλώ από αύριο όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Ξεκολλήσαμε το καράβι πριν 4.5 χρόνια πλέουμε πλέον με άνεμους αισιοδοξίας, όλοι μαζί για έναν Πειραιά καλύτερο, πιο φιλικό». Ο κ. Μώραλης τέλος ευχαρίστησε τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του, τους γονείς του αλλά και την οικογένεια του.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα για τον Δήμο που σας ενδιαφέρει

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Σχετικές ειδήσεις