ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Οι «γαλάζιες» επιτυχίες «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μητσοτάκη

Νέα Δημοκρατία: Οι «γαλάζιες» επιτυχίες «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά ερμηνεύουν από την Πειραιώς τη νίκη «γαλάζιων» υποψηφίων σε ορισμένες από τις λεγόμενες μη προνομιούχες περιοχές.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν πως για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία επικρατεί ακόμη και σε γειτονιές που παραδοσιακά ήταν προπύργια του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, τα αποτελέσματα στους Δήμους της Αττικής λαμβάνουν «ιστορικό εκλογικό χαρακτήρα», καθώς στις χτεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές ανατράπηκαν εκλογικοί συσχετισμοί δεκαετιών σε μια σειρά δήμων της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών δεν θεωρούνταν μόνο προπύργια του ΠΑΣΟΚ -και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά ακόμη και του ΚΚΕ.

Δυτική Αττική

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν, είναι το γεγονός ότι από τους πέντε δήμους που συγκροτούν την περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, οι υποψήφιοι του «γαλάζιου» κόμματος κατάφεραν να κερδίσουν τους τέσσερις.

Στην Ελευσίνα και τη Φυλή επικράτησαν μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ νίκησαν τόσο στον Ασπρόπυργο όσο και στη Μάνδρα.

Στα δε Μέγαρα επικράτησε ανεξάρτητος υποψήφιος που δεν υποστηριζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Β’ Αθηνών

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως αντίστοιχα εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα στο νεοσύστατο δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών.

Όπως τονίζουν στο Αιγάλεω, επικράτησε ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιάννης Γκίκας, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να κερδίσει στο νήμα τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα με μόλις 54 ψήφους διαφορά.

Μάλιστα, επισημαίνουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την τελευταία εβδομάδα το Αιγάλεω καθώς εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται πολύ συχνά σε γειτονιές της δυτικής Αθήνας οι οποίες δεν απέχουν πολύ από την έδρα του κόμματος στο Μοσχάτο (άλλη μια επιλογή του κ. Μητσοτάκη). Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που υποψήφιος που πρόσκειται στη ΝΔ κατόρθωσε να νικήσει στο Αιγάλεω, ήταν το μακρινό 2006.

Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό

Μιλούν δε, για έκπληξη και στον δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, όπου ο νυν κεντροαριστερός δήμαρχος που εκλέγεται τα τελευταία 12 χρόνια έχασε από τον νεοδημοκράτη Γιώργο Τσίρμπα.

Αλλαγή φρουράς υπήρξε και στο Χαϊδάρι και την Πετρούπολη αφού οι δύο κόκκινοι δήμαρχοι του ΚΚΕ ηττήθηκαν από ανεξάρτητους υποψήφιους, τα ψηφοδέλτια των οποίων στελεχώνονται και από γαλάζια στελέχη.

Αιγάλεω - Κορυδαλλός

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, πηγές της Πειραιώς δεν θεωρούν έκπληξη τη νίκη της ΝΔ όχι μόνο στο Αιγάλεω αλλά και σε δήμους όπως ο Κορυδαλλός και η Ελευσίνα καθώς, όπως λένε, το μήνυμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού (που δίνει το ίδιο βάρος στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη για τους αδύναμους) που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης αγγίζει πλέον -όπως έδειξαν και τα exit poll των Ευρωεκλογών- τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και αναζητούν μια καλύτερη προοπτική.

Σύμφωνα με τη ΝΔ τα αποτελέσματα στους δήμους συμβαδίζουν και με το αποτέλεσμα που καταγράφηκε χθες και στην περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Γιώργος Πατούλης απέσπασε χθες 67,5% στη Δυτική Αττική, 57,5% στον δυτικό τομέα και 62% στον Πειραιά.

Σημειώνεται δε, ότι και στις τρεις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης κατόρθωσε στο δεύτερο γύρο να πάρει μεγαλύτερο τμήμα της πίτας των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει την πρώτη Κυριακή άλλους υποψηφίους σε σχέση με τη Ρένα Δούρου.