ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Δεν τα πετύχαμε όλα – οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλαπλάσιες – πετύχαμε όμως πολλά!

Χαρίτσης: Δεν τα πετύχαμε όλα – οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλαπλάσιες – πετύχαμε όμως πολλά!
EUROKINISSI

Απολογισμό τετραετίας πραγματοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η κυβέρνηση «έδωσε όλες της τις δυνάμεις για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε την κοινωνική πλειοψηφία, τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους.

Διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε έναν καθαρό διάδρομο για 15 χρόνια, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση».

«Σήμερα, βρισκόμαστε στην αρχή μιας θετικής πορείας» τόνισε εξηγώντας πως «σε αυτή τη νέα αρχή, ο χαρακτήρας της ανάπτυξης και ο παραγωγικός προσανατολισμός της χώρας μας είναι κορυφαίο ζήτημα που θα καθορίσει το αύριο της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στα όσα παρέλαβε η κυβέρνηση έκανε λόγο για μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

«Αν έπρεπε να περιγράψω με μια λέξη, αυτό το αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτή θα ήταν η υποβάθμιση: υποβάθμιση της εργασίας, της περιφέρειας, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε συμπληρώνοντας πως ήταν ένα μοντέλο βασισμένο στη Διαφθορά, την Αδράνεια, την κακοδιαχείριση και το έλλειμμα Αξιοπιστίας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, τα κονδύλια των Αναπτυξιακών Νόμων δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ήταν παγωμένα από την ΕΕ, ακριβώς λόγω των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς» είπε.

«Απέναντι σε αυτό το χρεοκοπημένο μοντέλο αντιπαραθέσαμε ένα σύγχρονο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας» συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών αναλύοντας:

«Ξεκινήσαμε από το αυτονόητο. Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας.

Στο σκέλος της χρηματοδότησης

Αξιοποιήσαμε με διαφάνεια και αξιοκρατία τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο μέγιστο βαθμό (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Γιούνκερ, νέος Αναπτυξιακός Νόμος). Αλλάξαμε ριζικά τη φιλοσοφία της αξιοποίησης των αναπτυξιακών πόρων. Ενώ πριν κατευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς, εμείς δώσαμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νέα παραγωγικά στρώματα, δημιουργήσαμε μια σειρά από προγράμματα για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την τεχνολογική και ψηφιακή τους αναβάθμιση, τη μεγέθυνση καθώς και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, από το 2015 αυξήθηκε κατά 40.000 ο αριθμός ΜμΕ.

Δημιουργήσαμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα με το EquiFund, το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη, ύψους 500 εκ. ευρώ.

Προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε καταγραφή της βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και την οργάνωσή της σε Βιομηχανικά και Επιχειρηματικά Πάρκα, μειώνοντας το κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον. (Εξυγίανση Ασωπού, της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας, με 200 εκ. ευρώ).

Εργαστήκαμε για την ανάσχεση του brain drain, εξασφαλίζοντας 250 εκ. για υποτροφίες σε 8.000 ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, έναντι 80 εκ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας:

  • Συστήσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα αναπτυξιακής πολιτικής για κάθε σύγχρονη οικονομία.
  • Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις θεσμικού εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα; 74.000 επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους 18μήνες. Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο μετά από έναν αιώνα (από το 1920 ο νόμος για τις ΑΕ!)».

«Με το βλέμμα στραμμένο στις νεότερες γενιές, προχωρήσαμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θέτουν την Κλιματική κρίση και την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης προσθέτοντας πως «ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό επικεντρώσαμε στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη» και ότι «όλα αυτά έγιναν δυνατά γιατί για πρώτη φορά στη χώρα μας καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε:

Α. Για την εξωστρέφεια:

- Διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 (Ήδη αυξήσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ, έναντι ετήσιου μέσου όρου 1% μεταξύ 1995 – 2015).

- Περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. (Υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών που ήδη βρίσκονται στο 33%).

«Για να το πετύχουμε αυτό, κινητοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους» εξήγησε.

Β. Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις σε χωροταξία, Δικαιοσύνη και Χρηματοδότηση.

- Ολοκληρώνουμε το Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2021.

- Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

- Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021 για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Γ. Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια:

- Υλοποιούμε τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

- Ολοκληρώνουμε τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

- Εντάσσουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ψηφιακή εποχή, με το έργο της Ευφυούς Γεωργίας, για καλύτερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις "δυνάμεις της αγοράς" που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης» επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης για να καταλήξει: «Δεν τα πετύχαμε όλα – οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλαπλάσιες – πετύχαμε όμως πολλά! Αυτό λοιπόν το σχέδιο και όλα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια θα υπερασπιστούμε στις 7 του Ιούλη».