ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής - Τσίπρας: Απ’ το πολιτικό φλερτ στην πολιτική κόντρα

Καραμανλής - Τσίπρας: Απ’ το πολιτικό φλερτ στην πολιτική κόντρα

Η πορεία των μεταξύ τους σχέσεων - Σε ποιους ο Καραμανλής έλεγε ότι «ο Τσίπρας δεν είναι… κατσαπλιάς» - Ποιος μεσολαβούσε για τα κρυφά τους ραντεβού

Η σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τις τελευταίες ημέρες, που εξελίσσεται με εκατέρωθεν «χτυπήματα», αποκαλύψεις και διαρροές, φαίνεται πως έρχεται να χρωματίσει μια σχέση που ξεκίνησε ως πολιτικό φλερτ και οδηγείται σε σκληρή κόντρα.

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος είναι λίγο - πολύ γνωστά, άλλωστε εξελίσσονται δημόσια.

Πόσοι όμως και πόσο γνωρίζουν την πορεία του ιδιόμορφου μεταξύ τους πολιτικού φλερτ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012;

Από τότε, δηλαδή λίγους μήνες μετά από εκείνες τις εκλογές, οι Αλέξης Τσίπρας και Κώστας Καραμανλής είχαν τόσο τηλεφωνικές επικοινωνίες όσο και μυστικές συναντήσεις, τις οποίες γνώριζαν μόνο ελάχιστοι στενοί τους συνεργάτες.

Στην διάρκειά τους γνωρίστηκαν καλύτερα κι αναπτύχθηκε ένας αλληλοσεβασμός και μια αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ο Κώστας Καραμανλής επεσήμαινε σε στενούς συνεργάτες του, ότι «ο Τσίπρας θα κυβερνήσει, θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, άλλωστε σε καμιά περίπτωση δεν έχει την εικόνα… κατσαπλιά, αντίθετα έχει ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από αστική ευγένεια και ήρεμη αποφασιστικότητα».

Τον συμβούλευε βέβαια να μην βιαστεί να πάρει την εξουσία, να έχει υπομονή, αλλά και να διευρύνει το κόμμα του.

Οι μεταξύ τους συναντήσεις γίνονταν ή στο σπίτι με τη… γάτα των Ιμαλάϊων ή στο γραφείο που είχε στο Λυκαβηττό ο Κώστας Καραμανλής και μία ή δύο φορές στο σπίτι στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα.

«Μεσολαβητής» για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων ήταν τις περισσότερες φορές ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ορισμένες φορές ένα άλλο στέλεχος της Ν.Δ., του στενού περιβάλλοντος Καραμανλή, ενώ απ’ τη μεριά του Τσίπρα ήταν πολύ στενός συνεργάτης του, ο οποίος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να προταθεί ο Πρ. Παυλόπουλος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο – και είναι και αυτό χαρακτηριστικό της σχέσης Τσίπρα-Καραμανλή - η πρώτη πρόταση για τη θέση του Προέδρου έγινε απ’ τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα στον Κ. Καραμανλή και μάλιστα τη νύχτα της 25ης Γενάρη του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές.

Ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε προβάλλοντας τη γνωστή του άποψη, ότι θα τον ενδιέφερε η θέση του Προέδρου υπό την προϋπόθεση λελογισμένης διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του…

Στη συνέχεια, οι μεταξύ τους συναντήσεις αραίωσαν, μέχρι που διακόπηκαν εντελώς.

Ωστόσο οι τηλεφωνικές μεταξύ τους επικοινωνίες συνεχίστηκαν, με πιο χαρακτηριστική εκείνη τις κρίσιμες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, τέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια. Σε αυτή την επικοινωνία ο Κ. Καραμανλής σε αυστηρό ύφος επεσήμανε στον Αλ. Τσίπρα ότι θα ήταν καταστροφικό το να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.

Απ’ το φλερτ λοιπόν εκείνο, οδηγήθηκαν σήμερα σε μια σκληρή δημόσια κόντρα. Θα συνεχιστεί ή θα… θυμηθούν τα (όχι και τόσο…) παλιά και θα ανακρούσουν πρύμναν;

Oι δημόσιες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πώς έχουν δυσαρεστήσει το Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά, δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι και η Παναγή Κυριακού για τα δημοσιεύματα εναντίον του Κώστα Καραμανλή.

Διαβάστε σχετικά:

Έξαλλος ο Καραμανλής με τον ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιεύματα περί του Σκοπιανού

Σχετικές ειδήσεις