ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζητά ο Σαμαράς στο Ισραήλ

Τι ζητά ο Σαμαράς στο Ισραήλ

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ταξίδι. Σε δύσκολους καιρούς η χώρα πρέπει να διευρύνει τις σχέσεις της με κράτη που βρίσκονται πολύ κοντά της, και με τα οποία μπορεί να έχει σύγκλιση στόχων και συμφερόντων», σχολιάζει συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώνεται τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Έχοντας κατά νου το παράδειγμα της Κύπρου και την πρωτοβουλία του Τάσσου Παπαδόπουλου, να ξεκινήσει συνεργασία με το Ισραήλ, στα ενεργειακά θέματα αλλά και αλλού, στη ΝΔ εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσει και η Ελλάδα ταχύτατα σε κάθε είδους συνέργειες και συνεργασίες με το κράτος του Ισραήλ σε πάρα πολλά επίπεδα, όπως:

  • αμυντική και στρατιωτική συνεργασία
  • τουρισμός, καθώς μόνο φέτος είχαμε πάνω από 450.000 τουρίστες από το Ισραήλ
  • πολιτισμός
  • αγροτική οικονομία

«Το Ισραήλ επειδή είναι μικρό κράτος, και ένα μεγάλο μέρος του εδάφους του είναι έρημος, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες έρευνες στη λεγόμενη αγροτική τεχνολογία. Έφτασε στο σημείο να κάνει ενέσεις στο έδαφος για να αλλάξει το p-ha, προκειμένου από τελείως άγονο, να το κάνει γόνιμο και καλλιεργήσιμο. Και από τα θέματα αυτά που αφορούν αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, νέες καλλιέργειες, επιθετικά προγράμματα μιας νέας στρατηγικής στην αγροτική οικονομία, από όλα αυτά η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κερδίσει», σημειώνει η ίδια πηγή, εξηγώντας τους τρόπους συνέργειας στον αγροτικό τομέα.

Σκοπός της ΝΔ είναι να συγκροτηθεί ένας άξονας ασφαλείας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, ο οποίος θα μπορέσει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, σταθερότητας και καλής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συναντήσεις Σαμαρά

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον και το βράδυ σε δείπνο που παραθέτει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Αύριο Τετάρτη, θα επισκεφτεί τη Βουλή του Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του σώματος και την αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Το απόγευμα, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σίμον Πέρες, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων κ. Μοσέ Γιαλον.