ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα κάνει τις επόμενες σκληρές ανακοινώσεις μέτρων

Ποιος θα κάνει τις επόμενες σκληρές ανακοινώσεις μέτρων

Επιπλέον μισθοί (13ος, 14ος), εφάπαξ και κάθε είδους παροχές θα μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, με τα νέα νομοσχέδια (φορολογικό, ασφαλιστικό) που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση.

Και μπορεί ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να δηλώνει ότι δεν θα σηκώσει το βάρος των σχετικών ανακοινώσεων, αυτό όμως δεν συνεπάγεται κιόλας πως δεν θα γίνουν.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους πάντες, καθώς θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της συγκυρίας, οικονομικές αλλά και πολιτικές.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως πράγματι τις ανακοινώσεις δεν θα τις κάνει ο κ. Βενιζέλος, για τον απλό λόγο πως όταν γίνουν δεν θα είναι αυτός υπουργός Οικονομικών.

Και κάπου εδώ αρχίζει να εμπλέκεται η πολιτική στις εξελίξεις.

Το πιθανότερο είναι ότι τα δύο νομοσχέδια θα πάρουν την άγουσα για τη Βουλή μέσα Ιανουαρίου.

Όταν θα έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι εσωκομματικές διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου (και υποψήφιου πρωθυπουργού) στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος στη σχετική διαδικασία (με πολύ μεγάλες πιθανότητες να βγει νικητής στο τέλος της).

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, ο διάδοχός του θα είναι αυτός που θα κληθεί να σηκώσει το σχετικό βάρος.

Ποιος θα είναι αυτός;

Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές από το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού –εμμέσως πλην σαφώς– αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι ο κ. Τάσος Γιαννίτσης.

Στενός συνεργάτης του κ. Λουκά Παπαδήμου και με γνώσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτός που θα κάνει τις ανακοινώσεις.