ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παυλόπουλος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μητσοτάκη μέσω τηλεφώνου

Ο Παυλόπουλος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μητσοτάκη μέσω τηλεφώνου

Αποτελέσματα Εκλογών 2019Πρωθυπουργός, έχοντας πάρει ισχυρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ορκίζεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να έχει αποφασίσει σχετικά με τα πρόσωπα - «κλειδιά» του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε λίγο μετά τις 11:00 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών τα οποία και του παρέδωσε προηγουμένως ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης.

Μετά την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα γίνει στις 13:00, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση.

Ορκίζεται και ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση

Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βγήκε αργά το βράδυ πρωθυπουργός.

Θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι στη 1 στο Προεδρικό Μέγαρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει την κυβέρνησή του. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί και οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε πλήρη σύνθεση –δηλαδή και με τη συμμετοχή των υφυπουργών–, αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη (αντί της Τρίτης).

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη σημερινή του ορκωμοσία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα τον περιμένει ο κ. Τσίπρας για να του παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες το μεσημέρι είχε γίνει η σχετική συνεννόηση ανάμεσα στην Πειραιώς και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει σε ένα βαθμό ως ερώτημα, καθώς υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία γνωρίζει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Πηγές που γνωρίζουν, ωστόσο, επιμένουν ότι «η σύνθεση θα είναι ενδιαφέρουσα».

Αυτό δεν αφορά μόνο την τοποθέτηση, όπως όλα δείχνουν, του Παναγιώτη Πικραμμένου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινήε», αλλά κυρίως τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί.

Εκτός από αυτούς, εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που θα αναλάβει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος οδεύει προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είναι «κλειδωμένος» για το ΥΠΕΞ, ο Αδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Οικονομίας (θα μετονομαστεί σε Επενδύσεων), ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας, η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας (με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη), ενώ στο υπουργείο Εργασίας οδεύει ο Νίκος Βρούτσης. Ερώτημα παραμένουν τα υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά το άνοιγμα της Βουλής (στις 17 Ιουλίου), την εκλογή προεδρείου, τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί το νομοθετικό έργο, με το οποίο θέλει να δώσει το πρώτο στίγμα διακυβέρνησής του. Και αυτό θα εκπεμφθεί όχι μόνο με το πρώτο νομοσχέδιο για τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους με στόχο της δημιουργία μιας ισχυρής δομής υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά με το πλέγμα ρυθμίσεων που θα κατατεθούν ταυτόχρονα και θα αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εργαλεία που θα αλλάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στους δήμους για να μην παραλύσουν εξαιτίας της απλής αναλογικής, αλλά και οι σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Σχεδόν ταυτόχρονα θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει και η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς στόχος είναι να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019