ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίση... πανικού το Κίνημα Αλλαγής

Σε κρίση... πανικού το Κίνημα Αλλαγής

Μόνο μια ωραία ατμόσφαιρα δεν είναι στο ΚΙΝ.ΑΛ. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να θεωρούσε πως με το ποσοστό του 8% στις εθνικές εκλογές να γλίτωσε την κριτική, αλλά η εκτίμησή της δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται - Η γκρίνια έφτασε και απειλεί ανοικτά το κόμμα 

Και αυτό διότι λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές άρχισαν τα όργανα, με στελέχη να εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα, καθώς διαπιστώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο μεσαίο χώρο.

Τα πρώτο... χτύπημα ήρθε από το Δημήτρη Κρεμαστινό, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στα Δωδεκάνησα, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έλαβε έδρα, ο οποίος υποστήριξε πως η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. «Τσίπρας και Γεννηματά θα έπρεπε να συνομιλήσουν. Αν το έκαναν ήδη, μπορεί να ήταν και κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα κακά μαντάτα συνεχίστηκαν, με τον Σταμάτη Μαλέλη, να παραιτείται από γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος λόγω της διάστασης απόψεων με την Φώφη Γεννηματά για το στίγμα της μετεκλογικής πορείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ουσιαστικά ο κ. Μαλέλης άφησε αιχμές για τη γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ σε ζητήματα συνεργασιών.

«Στη συνάντηση που είχα με την Φώφη Γεννηματά επικυρώθηκε αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες. Η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη δημοκρατική παράταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Μαλέλης.

Αυτό που έγινε κατανοητό μετά τις εκλογές είναι πως στην τρέχουσα συγκυρία και με το δικομματισμό να ενισχύεται, είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να διευρύνει την εκλογική του βάση.

Πρώτο crash test η 12η Ιουλίου

Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή, 12 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, μετά τη διεξαγωγή των της Κυριακής και είναι σίγουρο πως η κ. Γεννηματά δεν θα αποφύγει την κριτική, ενώ στελέχη ετοιμάζονται να κατεβάσουν μια διαφορετική πρόταση, που θα υποστηρίζει την έναρξη διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ και η ίδια η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Τι στάση θα κρατήσει από εδώ και στο εξής; Θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση ή θα επικεντρώσει τα πυρά της στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί από το εκλογικό αποτέλεσμα φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν την ωφέλησε η επίθεση, σε προσωπικό επίπεδο πολλές φορές, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά στελέχη της δέθηκαν στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήταν αναπόφευκτο η Γεννηματά να τα διαγράψει. Επομένως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ότι μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Σίγουρα αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά μάλλον η στρατηγική συμμαχία αποτελεί μονόδρομο για το ΚΙΝΑΛ. Οι αποφάσεις βεβαίως ανήκουν στη Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν μπορεί ακόμα να αποδεχθεί ελαφρά τη καρδία πως ο Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι από το ζωτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ και πως μετά το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης.

Μέχρι στιγμής πάντως η ίδια δεν έχει δείξει καμία διάθεση σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Πάντως υπάρχουν στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στη γαλάζια παράταξη, η οποία μετά το 39,9% που εξασφάλισε στις εκλογές, δείχνει να είναι δυνατή και ενωμένη.

Το αν και το πότε θα αποφασίσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξουν την κουβέντα για μια ενδεχόμενη συμμαχία δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Σίγουρα θα προηγηθεί ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και έπειτα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και από τα δύο κόμματα και θα αποδειχθεί να μπορέσουν να βρουν κοινή συνισταμένη.

Μέχρι τότε οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες θα είναι έντονες, με τους Τσίπρα και Γεννηματά μα πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Πιο πολύ μάλλον η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καθώς το 31,5% που ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τον φέρνει σε πιο πλεονεκτική θέση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη - Αισθητός σε πολλές περιοχές