ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oρκίστηκαν οι 300 της Βουλής – Ποιοι «διαφοροποιήθηκαν» από την «κομματική γραμμή»

Oρκίστηκαν οι 300 της Βουλής – Ποιοι «διαφοροποιήθηκαν» από την «κομματική γραμμή»
EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών που προέκυψαν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Με το «καλημέρα» καταγράφησαν και οι πρώτες διαφοροποιήσεις από τις ανεπίσημες κομματικές γραμμές όσον αφορά την επιλογή του όρκου.  

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία ευχήθηκε στους 300 βουλευτές «καλή δύναμη». Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών (της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Θάνου Μωραΐτη και Τρύφωνς Αλεξίαδη) ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία

Στις 10:45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών αύριο (Πέμπτη 18 Ιουλίου) θα εκλεγεί ο πρόεδρoς της Boυλής με τις θετικές ψήφους εκτός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να τηρήσει και το ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» του ΣτΕ για τα δώρα και το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων

Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες - Αυτές τις περιοχές θα «σαρώσει» ο «Αντίνοος»