Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η κατάργηση της τρόικας (vid)

Newsbomb

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (02/02/2015) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό.

«Να υπάρξει σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας»

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια.

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία τους ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις για αναπτυξιακή ατζέντα»

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα βήματα θα είναι προσεκτικά. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά τα βήματα δεν θα είναι στον αέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μελετήσει τι θα επιφέρουν οι αλλαγές αυτές. Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που θα δώσει ασφάλεια και συνέχεια. Όταν θες να κάνεις μια τομή, πρέπει να εξασφαλίσεις τη συνέχεια».

Και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό. Τομή, ασφάλεια και συνέχεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για την επίλυση του κυπριακού η κυβέρνηση θα στηρίξει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης από τον κυπριακό λαό».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή, εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν περίμενα κι εγώ ότι θα υπάρξουν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέα κυβέρνησης να δημιουργήσει μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις για αναπτυξιακή ατζέντα. Ο ΣΥΤΙΖΑ και οι συμμαχοί μας αυτό εκπροσωπούμε. Μια νέα ατζέντα ανάπτυξης και απασχόλησης για την Ευρώπη».

«Τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ ανήκουν στο παρελθόν»

Σχετικά με τα σενάρια Grexit, o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι κάνουν λάθος υπολογισμούς πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μόνο σε αυτούς θα οδηγήσουμε Ελλάδα και Ευρώπη σε μια καταστροφή. Χρειάζεται να επιστρέψει η αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και τα μηνύματα που πήρα είναι ότι επιστρέφει η λογική».

«Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικό άκρος τους, το άκρο που σήμερα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να είναι σταθερό και ασφαλές. Είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ένθερμο περιβάλλον», πρόσθεσε με νόημα.

«Ώριμη και αναγκαία η κατάργηση της τρόικας»

«Πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αντικατάσταση της τρόικας.

«Ώριμη γιατί από την περίοδο έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άπαντες έχουν παραδεχτεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει δημοκρατική θεσμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναγκαία γιατί σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, από συνεννόηση. Πρέπει μα πάρουν ανάσα οι λαοί, οι οικονομίες να προχωρήσουν με ανάπτυξη και να αφήσουν πίσω μια αναποτελεσματική σε όλα επίπεδα πολιτική. Αυτή η αναγκαία και ώριμη εξέλιξη, σε βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα είναι μια καλή αρχή, όχι μόνο για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα προς το νομιμοποιημένο, το οποίο ζητούν αρκετές χώρες, θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», υπερθεμάτισε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Να γίνουμε γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία»

«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά θέματα. Να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, να διεκδικήσουμε επωφελής συμφωνίες για τους λαούς μας. Ένας οικονομικός πόλεμος δεν μπορεί να έχουν κανένα αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις θα συνεργαστούμε ώστε η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει», ανέφερε, από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.