ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέτουμε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων - Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο αφορά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αποτείνοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β’ παγκοσμίου Πολέμου και τιμώντας τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή για την ελευθερία της πατρίδας και τη διάλυση του ναζισμού.

«Για να μπορούμε σήμερα να έχουμε μια πατρίδα ελεύθερη και κυρίαρχη», είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «ποιος λαός μπορεί να έχει μέλλον αν δεν τιμά την ιστορία του;».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι ακόμα ζώσα η γενιά της εθνικής αντίστασης και οι μνήμες από τα βασανιστήρια και τις θηριωδίες των στρατευμάτων του Γ' Ράιχ. «Οι μνήμες αυτές οφείλουν να διατηρηθούν στις νεότερες γενιές, για να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός και τι προκάλεσε στη σύγχρονη ιστορία.

«Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας;

«Όταν τη θέση της αλληλεγγύης και του σεβασμού παίρνει η μισαλλοδοξία τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις θηριωδίες της Γερμανίας.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν της επιτρέπεται να κάνει τα ίδια λάθη», τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Γερμανία παρά το ολοκληρωτικό κακό που έκανε ωφελήθηκε από σειρά παρεμβάσεων μετά τον πόλεμο, με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της, αλλά και με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν για την ανοικοδόμησή της.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υποχρεώσεις της Γερμανίας μετά τη ναζιστική θηριωδία. «Η Σύμβαση του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές Γερμανικές Αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική συνθήκη ειρήνης που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990, εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας. Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν αυτή η στάση της Γερμανίας είναι άραγε ηθική...

Έντονες ήταν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα ηθικής που τίθενται από την Ευρώπη και θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα υπογράμμισε ότι «απέναντι σε ένα ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν επιλέγουμε τη θέση του μαθητή που χαμηλώνει τα μάτια ούτε του δασκάλου που κουνάει το δάχτυλο του ηθικολόγου. Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και από κανέναν μαθήματα ηθικής» είπε ο πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις «προκλητικές δηλώσεις» των τελευταίων ημερών από το εξωτερικό απάντησε με απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού «βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους μάτι».Μάλιστα, τόνισε ότι «η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα σε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθει λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τηνς Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε έτσι οφείλουν και όλες οι πλευρές».

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER