Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν (vid)

Θωμάς Μόσχος Θωμάς Μόσχος

«Η αλληλεγγύη είναι ζητούμενο και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Πρέπει να δούμε την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνου 3», σημείωσε, για να προσθέσει πως η αναδιανομή των αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε με προσοχή και προβληματίζει την Κομισιόν.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, μακράς πνοής, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που νομιμοποιούν την ακραία ρητορική της άκρας δεξιάς», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Έκανε παράλληλα λόγο για μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν, ενώ γνωστοποίησε πως ο κ. Αβραμόπουλος του μετέφερε μήνυμα φιλίας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείωσε, τέλος, τη σημασία ανταλλαγής σκέψεων «προκειμένου η εξελισσόμενη διαδικασία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

«Ξέρω ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για το Δουβλίνο, αλλά και η Ευρώπη προβληματίζεται. Είναι κοινή συνείδηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό «εξαρτάται από τα κράτη - μέλη».

Παράλληλα, ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε την ανάγκη «η Ελλάδα να αναπτύξει εθνική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης», ενώ ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα στο ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι μόνη, αλλά έχει μαζί της την Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης».