Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Ποτέ δεν θα δεχθούμε να μας στηρίξουν οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ

Newsbomb

«Κύριε Μητσοτάκη σκοπεύω σήμερα να ασκήσω πολιτική κριτική, ελπίζω να μην απαντήσετε με μηνύσεις, όπως ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Σαμαράς στην κ. Γεροβασίλη, η οποία ζητούσε απαντήσεις σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα», δήλωσε κατά την πρωτολογία του στη Βουλή o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Τα δύο αυτά ζητήματα για τα οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος σας εγκαλούσε είναι κρίσιμα: το ένα αφορούσε τις λίστες φοροδιαφυγής και για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία της λίστα Μπόργιανς. Βλέπουμε συγγενικά πρόσωπα, τα οποία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία αποκρύψατε και αντί να ζητήσετε εξηγήσεις πήγατε στη λογική του "στρίβειν διά των μηνύσεων"», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Βασικά σημεία της πρωτολογίας του Αλέξη Τσίπρα

- Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αποκαλεί ο λαός αυτό που κάνετε.

-Αυτό που απασχολεί τον Έλληνα είναι πώς έφτασε η χώρα ως εδώ; Ποιο ήταν αυτό το σύστημα; Συνεχίζετε να συγκαλύπτετε τον Παπασταύρου και το σύστημα της διαπλοκής. Όταν κάποιοι απειλούσαν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει και πρέπει να εκδιωχθεί από τη Σένγκεν, τους υποστηρίζατε.

- Όταν κάποιες χώρες αποφάσιζαν μονομερώς να κλείσουν τα σύνορα, εσείς εκφράζατε την υποστήριξή σας προς αυτές. Όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα, εσείς συμφωνήσατε. Και σας ρωτώ, κύριε Μητσοτάκη: Θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας και όχι τα συμφέροντα τρίτων;

- Υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλών εισοδημάτων. Ο λαός δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και απόψεις σας.

- Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα βάσει της συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, είτε σας αρέσει είτε όχι κ. Μητσοτάκη. Η χώρα δεν έχει μόνη, και έχει δίκιο και θα τον περάσει αυτόν τον κάβο και θα δει επιτέλους φως ύστερα από έξι χρόνια καταστροφής.

- Υπήρξε μια παραπλανητική αφήγηση: ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους και ότι «μαζί τα φάγαμε», όπως είχε πει ο κ. Πάγκαλος. Αυτή την αφήγηση πρόβαλλαν εσκεμμένα πολλά ΜΜΕ. Τελικά πόσο κοστίζουν τα ΜΜΕ και πόσο κόστισαν τα δάνεια που τους χορηγήθηκαν ακόμη και προ κρίσης; Πώς βίωσαν όλοι αυτοί οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίση; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή.

- Ποιο θράσος και ποια εγκληματική βούληση επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των κομμάτων του παλιού καθεστώτος και των ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε; Είναι η ίδια σκοπιμότητα που συνασπίζει τα κόμματα αυτά με μερίδα αυτών των Μέσων, ώστε να χτυπήσουν αυτή την προσπάθεια ενάντια στη διαπλοκή.

- Πρώτη πτυχή η χρηματοδότηση των κομμάτων. Βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των περισσότερων δημοκρατιών αλλά και οργανισμών. Τα βασικά σημεία είναι η λειτουργία των κομμάτων ως πυλώνων δημοκρατίας και αφετέρου η διαφάνειά τους σε επίπεδο ιδιωτικής χρηματοδότησης. Όσο προχωρούσε η κρίσης νομιμοποίησης του δικομματισμού, τόσο αυξανόταν το σύστημα διαμοιρασμού των χρημάτων στα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία προσπαθούσαν να γαντζωθούν με νύχια και με δόντια, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία. Είχαν συστήσει, με απλά λόγια, ένα ιδιότυπο καρτέλ, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους. Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού διευθετήθηκε μόλις το 2014, ενώ μέχρι πρότινος, η όλη υπόθεση παρέμενε έωλη. Τα «σπασμένα» για τις επισφάλειες των κομμάτων τα πλήρωνε ο ελληνικός λαός.

- Τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δανείζονταν χρήματα, πουλώντας «αέρα», τη στιγμή που απλοί πολίτες έπρεπε να δίνουν ακόμη και εμπράγματες εγγυήσεις σε περίπτωση δανεισμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει δάνεια ύψους 125,5 εκατ. ευρώ, η ΝΔ έχει δάνεια ύψους 197 εκατ. ευρώ. Και σας ρωτώ: ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Φοβόμαστε πως αυτά θα κληθεί να τα πληρώσει για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός και αυτό καλούμαστε να το αποτρέψουμε.

- Καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας και ένα σύστημα ελέγχου για το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες. Στόχος είναι να ενημερώνονται τόσο η Βουλή όσο και οι πολίτες της χώρας για τις οικονομικές δραστηριότητες των κομμάτων.

- Καταργείται η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που χορήγησαν θαλασσοδάνεια. Θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο ως προς την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και ως προς την παροχή διευκολύνσεων σε αυτά.

- Δεύτερη πτυχή, τα δάνεια των ΜΜΕ. Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ δεν αγγίχθηκε από κανέναν ούτε πριν αλλά ούτε και μέσα στην κρίση. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: γιατί τα δάνεια των ΜΜΕ, εν μέσω κρίσης, αντί να εξοφλούνται, να αναχρηματοδοτούνται; Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους: η κυβέρνηση στην τράπεζα, η τράπεζα στο κανάλι και το κανάλι στην κυβέρνηση. Η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Το συνολικό ύψος δανεισμού στον κλάδο των ΜΜΕ ανέρχεται στο εξωφρενικό πόσο των 953 εκατ. ευρώ.

- Το Δημόσιο εισπράττει και εσείς στη ΝΔ κατηγορείτε την κυβέρνηση, επειδή το κράτος εισπράττει. Ξέρουμε ότι θα δεχθούμε πόλεμο και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο του ελληνικού λαού. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να μας στηρίξουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Ποτέ δεν θα δεχθούμε να μας στηρίξουν οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ

- Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί, για να οδηγήσουμε τη χώρα στη διαφάνεια και να περάσει ο λαός τον κάβο, αφού υπέφερε τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια.