Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί είναι οι επτά πυλώνες του Τσίπρα για την Κοινωνική Πολιτική (vid)

Newsbomb

Στην εισήγηση επτά διαφορετικών πυλώνων, με παρεμβάσεις σε μείζονα ζητήματα της Κοινωνικής Πολιτικής προχώρησε σήμερα, Τετάρτη (27/07/2016) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται για προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, όταν προηγείται ή ακολουθεί μία θύελλα αντιλαϊκών μέτρων -στην προκειμένη περίπτωση έρχονται τον Σεπτέμβριο τα εργασιακά- να προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική της έχει θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ενώ λοιπόν τα «ραβασάκια» της εφορίας έχουν ήδη φτάσει και οι υπερφορολογημένοι πολίτες περιμένουν και τον ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει αυτήν τη χρονική στιγμή για να αναδείξει τους επτά πυλώνες, οι οποίοι είναι:

Ο πρώτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου αφορά στην Υγεία, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας».

Η Κοινωνική Ασφάλιση συνιστά τον δεύτερο πυλώνα, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013».

«Τρίτος πυλώνας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων». Και πρόσθεσε: «Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη».

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ. Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις».

Η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας συνιστά τον πέμπτο πυλώνα, για την οποία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αν και τη βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη». «Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει αναλυτικά: «Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχετικά με το ΕΚΑΣ εξήγγειλε δέσμη μέτρων που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.