Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την Υγεία: Ξανθός - Οι θεσμικές αλλαγές απάντηση στη διαφθορά

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Σύστημα εσωτερικού ελέγχου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, στη Βουλή.

«Τα σκάνδαλα έχουν πολιτική ευθύνη, αλλά και ηθικούς αυτουργούς» τόνισε ο κ. Ξανθός, υψώνοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Η πολιτική χυδαιότητα είναι ευθέως ανάλογης με την πολιτική ενοχή στελεχών πολιτικών χώρων» ανέφερε και χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως το «πολιτικό ονοματεπώνυμο» που φέρει την πολιτική ευθύνη για τη «φαυλότητα» της περιόδου προς εξέταση.

«Τα δικά σας στελέχη έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, δικοί σας διοικητές πιάστηκαν δωροδοκούμενοι, δικοί σας σύμβουλοι, τυπικοί ή άτυποι δεν ξέρω, πιάστηκαν ψευδόμενοι ότι δεν έχουν σχέση με τα δελτία τιμών και την τιμολόγηση» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς είναι οι θεσμικές αλλαγές, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός. Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας για το σύστημα υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι:

1) Το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες, στη λογική της κεντρικοποίησης.

2) Το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παρέμβαση που ενισχύει την ορθολογική χρήση των πόρων και την τεκμηριωμένη ιατρική, τη σωστή συνταγογράφηση και αποτρέπει την προκλητή ζήτηση.

3) Η λίστα χειρουργείου είναι παρέμβαση διαφάνειας, που δημιουργεί συνθήκες για να ανατραπεί η εδραιωμένη λογική να παρακάμπτεται η λίστα αναμονής, όχι με βάση την κλινική κατάσταση, αλλά με βάση τη συναλλαγή και το «φακελάκι».

4) Τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία.

5) Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχουν εισαχθεί συνταγογραφικοί κανόνες για 25 θεραπευτικές κατηγορίες, ενσωματώνονται συνεχώς διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

6) Η «απεξάρτηση» από τις ιδιωτικές εργολαβίες.

7) Η αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική: «έχουμε δρομολογήσει -και τώρα που κλείνει η συμφωνία μπορούμε να νομοθετήσουμε- δύο κρίσιμες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν ελλείμματα που συνέβαλαν στην έκρηξη της δαπάνης: η δημιουργία μηχανισμού HTA.Τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα θα έχουν βεβαιωμένη προστιθέμενη θεραπευτική αξία. Δεύτερον, θωρακίζουμε τη λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C».

8) Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών με τους γιατρούς και τις επιστημονικές εταιρείες, που διοργανώνουν τα επιστημονικά συνέδρια.

9) Η προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο.

10) Η κατάργηση της επιτροπής τιμών του υπουργείου, η οποία «μαγείρευε από τα υπουργικά γραφεία τις τελικές διατάξεις τιμολόγησης» και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στον ΕΟΦ.