Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας για Novartis: Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε ούτε να κουκουλώσουμε τίποτα (vid)

Newsbomb

Υπόθεση Novartis - Με τις φράσεις «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε ονόματα και πράγματα, παρεμποδίζοντας το έργο της Δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε κραυγές, απειλές και εκβιασμούς», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη Δευτέρα (12/02) από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει στη Βουλή, τησυγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Σήμερα τελειώνει η χυδαιότητα του «μαζί τα φάγαμε» - «Δικός μας στόχος είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

- Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να μην αφορούν άμεσα την οικονομία, αλλά και την τραγική περιπέτεια που διαδραματίζεται στη χώρα εδώ και 8 χρόνια, αλλά τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη χώρα.

- Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ηθική παρακμή, θράσος, χυδαιότητα και ιδιοτέλεια» που συνδυαζόνταν, όπως είπε, με μια αφόρητη δημαγωγία, κάθε φορά που κάποιος πιανόταν στα «πράσα».

- Δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μην παίξει η «κασέτα» της δήθεν πολιτικής δίωξης. Η δική μας ευθύνη ως κυβερνητική πλειοψηφία και ως κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη. Για την Αριστερά και για τους ηθικούς της κώδικες, αλλά και για τον ελληνικό λαό είναι τεράστια η ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους Θεσμούς.

- Το θέμα δεν είναι μόνον ηθικό, αλλά και βαθύτατα κοινωνικό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σεβασμός στο γράμμα του νόμου, αλλά και νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αποκαλυφθούν όλα όσα είναι στρεβλά.

- Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς λαϊκά δικαστήρια και χωρίς κυνήγι μαγισσών. Εμείς δεν πάμε να πάρουμε μια ρεβάνς, αλλά ο στόχος μας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Μόνον έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα, μόνον έτσι μπορούμε να παράσχουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα.

- Δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε ονόματα και πράγματα, παρεμποδίζοντας το έργο της Δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε κραυγές, απειλές και εκβιασμούς. Δεν έχουμε ως συμμάχους τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά την Αλήθεια και την Αρετή, όσο κι αν κάποιοι να μιλούν για ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην αποκάλυψη της αλήθειας.

- Αν τα χρόνια της ευημερίας η απαξία της κατάχρησης ήταν τεράστια, στα χρόνια του Μνημονίου, αυτή η κατάχρηση παίρνει διαστάσεις ύβρεως: ύβρις απέναντι στο λαό, ύβρις απέναντι στη Δημοκρατία. Πόση ζημιά έχει υποστεί η χώρα από αυτές τις καταστάσεις; Ακόμη και το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα κρίνεται ανυπολόγιστο: από τις μίζες και τις υπερκοστολογήσεις μέχρι τα ανίερα deals.

- Μόνο στην υπόθεση της Novartis, το κόστος και οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, περίπου ένα Μνημόνιο, ήτοι πάνω από 10% επί του ΑΕΠ.

- Μόνη λύση η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εξετάσει την υπόθεση Novartis. Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του «Μαζί τα φάγαμε». Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Ορισμένοι δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοί; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία. Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους.

- Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών

- Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες.

- Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό.

- Όποιος σήμερα, αντί να μιλάει για την ουσία και την αλήθεια της υπόθεσης, μιλάει για παραγραφή αντί για διερεύνηση, τότε επιδιώκει τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών

- Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας

- Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη «μεταλλαγμένη» Νέα Δημοκρατία, της οποίας ηγείται. Επιδίδονται σε έναν εκφοβισμό των μαρτύρων, των εισαγγελέων και εν γένει της Δικαιοσύνης. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από τη Δικαιοσύνη και στη χώρα, επιδιώκοντας να συγκαλύψουν το σκάνδαλο στο φάρμακο αλλά και ειδικότερα στο σκάνδαλο Novartis. Το κάνουν δημόσια και απροκάλυπτα και αναρωτιέμαι: ποιος κυβερνάει σήμερα αυτό το κόμμα; Πώς ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση μιλάει για σημεία και τέρατα και σκευωρία; Πώς δέχτηκε το κόμμα αυτό να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη εν μία νυκτί από αγία σε πόρνη;

- Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία του τόπου, να διασύρονται εισαγγελικοί λειτουργοί, επειδή αποφασίζουν να ασκήσουν ορθά στο λειτούργημά τους.

- Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμό. Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του. Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται; Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας.. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του.

Για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε εκτενώς στο Σκοπιανό και παραδέχτηκε ότι το συλλαλητήριο ήταν μεγάλο και πως «η κυβέρνηση δεν το αγνοεί όπως και κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα».

Αναρωτήθηκε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός: «Ποιο ήταν το μήνυμα του συλλαλητηρίου; Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Εάν είναι αυτό, τότε κρούουν ανοιχτές πόρτες. Εάν το μήνυμα είναι όχι λύση, είναι λάθος και σε βάρος εθνικών συμφερόντων. Εάν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Διότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε καμία από το 1992 ή μετά δεν αντιμετωπίζει το δίλημμα να δώσει αυτό το όνομα, διότι η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη και στην οποία το “Μ” είναι Μακεδονία».

«Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι που δόθηκε από άλλους, αλλά να πάρει πίσω, δηλαδή να πείσει τους γείτονες να δεχθούν ένα όνομα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση γεωγραφική ή εθνική με την ελληνική Μακεδονία και να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας όπως είναι ξεκάθαρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία και όπως αποτυπώθηκε και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη, που άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους».

«Να μην παρεκκλίνουμε από το στρατηγικό μας σχεδιασμό»

- Οι συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να μας αποσπάσουν από το στρατηγικό μας σχεδιασμό, που αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα επιτροπείας και την κρίση, μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης και την εγκαθίδρυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός ο δρόμος, αν και δύσβατος, για πρώτη φορά φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του, με την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

- Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μια χώρα παράδειγμα προς αποφυγή, σε μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση.

Τζανακόπουλος: Την πρόταση θα στηρίξει και η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων. Είπε, ακόμα, ότι την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή θα στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τοποθέτησε χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 19 Φεβρουαρίου. Μιλώντας την Κυριακή (11/02/2018) στον ΑΘΗΝΑ 9,84, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων