Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Ιστορική η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος (vid)

Newsbomb

Αλέξης Τσίπρας | Προκόπης Παυλόπουλος: Την απόλυτη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή, εξέφρασε το μεσημέρι της Παρασκευής (22/06/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο

Ο διάλογος των δύο πολιτικών

- Παυλόπουλος (εκτός μικροφώνου): «Νομίζω η πρώτη γραβάτα που πήρατε ήταν του Ματέο Ρέντσι...»

- Τσίπρας: «Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται, όταν κερδίζονται... Πρέπει να βρω πουκάμισο, γιατί δεν έχω ανοικτό πουκάμισο... Κύριε Πρόεδρε, χτες είχαμε μια ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup. Το χρέος καθίσταται βιώσιμο κι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η χτεσινή συμφωνία προβλέπει μια 10ετή επέκταση, και μια ισόχρονη περίοδο χάριτος κγια την αποπληρωμή των δανείων.


Ταυτόχρονα προβλέπει ένα στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, από το 2019.

Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν το πλαίσιο μιας συμφωνίας, πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών ενώ ταυτόχρονα γίνεται λόγος για μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη, να παραμείνει αρραγές το όραμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.


Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη. Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε το δρόμο της συνετής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Η Ελλάδα εγκαταλείπει τον ακανθώδη δρόμο των Μνημονίων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους μας, αλλά πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαος να επιλέγει τις πολιτικές εκείνες που αφορούν στην υλοποίηση των στόχων αυτών.

Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα και ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται.


Αυτό είναι το πλαίσιο και ήθελα να είστε ο πρώτος που μαθαίνει με κάθε επισημότητα, το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης.


Θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω, κύριε Πρόεδρε, τον ιδιαίτερο ρόλο σας και την αταλάντευτη προσήλωσή σας να παραμείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα του Μνημονίου».

Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου:

Κύριε πρωθυπουργέ, έκανα αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση μου. Έκανα το χρέος μου. Η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ».

Δείτε σχετικά:

Μέγαρο Μαξίμου: «Αυτά κερδίζει η Ελλάδα από την ιστορική συμφωνία στο Eurogroup»

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη ομιλία του Τσίπρα στις Κ.Ο. των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στο Ζάππειο

Αποκάλυψη Τσίπρα: Θα φορέσει τελικά γραβάτα απόψε ή όχι;