ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ό,τι και στην επταμερή των Βρυξελλών

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ό,τι και στην επταμερή των Βρυξελλών

Σφοδρή και πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Εξεταστικής των μνημονίων στη Βουλή,καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση, ενώ «η χώρα βρίσκεται σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού χαρακτήρισε προκλητικό και ανιστόρητο το κείμενο της πρότασης που υποβλήθηκε, σημειώνοντας πως «βιάζει την κοινή λογική», ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει, ωστόσο τόνισε ότι είναι καλό που γίνεται γιατί «θα δούμε τι εννοεί ο καθένας και ποια είναι η αλήθεια. Χρειάζεται για να κατανοήσει ο λαός την αλήθεια, και ποιες οι δημαγωγίες που έχετε εκστομίσει».

Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν. «Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ο Βαρουφάκης πήγε να... προσκυνήσει την Λαγκάρντ για να κερδίσει μια εβδομάδα. Πήγα πολλές φορές σε αυτό το γραφείο, ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια ταπεινωτική ανακοίνωση», ενώ «η Ελλάδα ταπεινώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ», αλλά και να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως υποβάθμισε τον εαυτό του στο ρόλο του κατηγόρου, διατυπώνοντας μια μεγάλη απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν οι επιλογές, ενώ την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση».

«Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα μνημόνια είναι προκλητική. Χαιρετίζουμε όμως και θα συμμετάσχουμε στην εξεταστική επιτροπή», τόνισε αρχικά ο κ. Βενιζέλος συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να εξεταστεί και τι συνέβη το 2008, 2009 και τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτείται μία κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να καταγραφεί η ιστορία των τελευταίων ετών. Η λογική είναι η εξεταστική επιτροπή να αρχίσει από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Όλα εδώ πληρώνονται... Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή. Πάει η ανάπτυξη, πάει το πρωτογενές πλεόνασμα, πάει η ευστάθεια των τραπεζών», ενώ ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόνισε: «Είναι λυπηρό ο Τσίπρας να υιοθετεί τη συνωμοσιολογία του Καμμένου, ο οποίος είναι πυλώνας της εθνικιστικής δεξιάς. Ο Τσίπρας γιατί δεν ρωτάει τη Λούκα Κατσέλη πώς έπεσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου; Κύριε Τσίπρα θέλετε να μάθετε τι έγινε στις Κάννες; Θα σας απαντήσω: Ό,τι έγινε στην 7μερή σας! Ο Τσίπρας έχει ζήσει προληπτικά τις Κάννες του! Και να πάει σε εκλογές, τι θα πει;».

Για το χρέος, υπογράμμισε: «Δεν υπήρχαν συμμαχικοί συσχετισμοί για να πραγματοποιηθεί νωρίτερα το κούρεμα του χρέους. Ήταν όλοι αντίθετοι. Στα 180 δισ. το χρέος το 2004 και αυξήθηκε στα 300 δισ. το 2009. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το κούρεμα του χρέους, σήμερα θα είχαμε χρέος 400 δισ., όχι 320 δισ. Όταν κουρέψετε έστω και ένα ευρώ από το ελληνικό χρέος, ελάτε να μου το δείξετε».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε: «Οι δικές σας συνδικαλιστικές ηγεσίες έκαναν ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα διερευνηθεί. Χωρίς το απόθεμα του ΤΧΣ θα κάνετε ανακεφαλαιοποιήσεις σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο. Κάθε κίνηση της κυβέρνησης που ρίχνει τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών προκαλεί βλάβη στο δημόσιο. Ελάτε στην εξεταστική να τα διερευνήσουμε όλα. Ελάτε στην εξεταστική να δούμε τι να συνέβαινε εάν η χώρα οδηγείτο στην ασύντακτη χρεοκοπία. Ενημερώστε μας. Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα; Συζήτηση μέσα για το χρέος και έξω τίποτα;».

Αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την κυβέρνηση σε πλήρη εγκλωβισμό λέγοντας «Δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Ούτε ρήξη έχετε εντολή να κάνετε, ούτε στροφή και διατυπώνετε διπλή γλώσσα», ενώ μετά την πρωτοφανή επισήμανση ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο κατά το εμπορικό δίκαιο, σημείωσε: «Σας πήραν τα 11 δις μέσα από τα χέρια και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,2 δις».

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και λέτε πως δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός» απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε «ναι δεν θα πάμε grexit, αλλά θα είμαστε οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης, οι παρίες της Ευρωζώνης. Στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε: «Εξαιρετική και μοναδική ευκαιρία η εξεταστική ώστε να καταλάβει ο ελληνικός λαός τη νέα πραγματικότητα. Τη νέα πραγματικότητα δεν μπορεί να την εξωραΐσει καμία δημοσκόπηση», για να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι - με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος - «χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την παρουσία του κ. Παυλόπουλου «σε μια τεχνική επιτροπή».

Σχετικές ειδήσεις