Βουλή – Αγροτικό: Τσίπρας: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Βουλή – Αγροτικό: Τσίπρας: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

«Πυρά» κατά των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τις ότι χρησιμοποίησαν τις αγροτικές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι θέλει να εμφανιστεί ως «λευκός ιππότης» για να σώσει τη χώρα.
Προέβλεψε επίσης ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, λέγοντας ότι καταβλήθηκαν έγκαιρα οι αποζημιώσεις και ότι θεσπίστηκε αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η πολιτική των προηγούμενων ετών υπονόμευσε σημαντικά εργαλεία και τις ενισχύσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγική ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά των πελατειακών δικτύων. Βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής ήταν η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Έτσι, μετατράπηκαν οι συνεταιρισμοί σε άνδρα πελατειακών σχέσεων και τελικά υπονομευτικό ο παραγωγικός τομέας. Κερδισμένα ήταν τα κόμματα και οι πελατειακές σχέσεις. Η πολιτική αυτή ήταν κοντόφθαλμη».

«Αυτοί που τότε έκαναν επιθέσεις στον αγροτικό κόσμο, είναι εύκολο τώρα να παριστάνουν τους φίλους των αγροτών. Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τότε, έπεσαν από τον ουρανό» πρόσθεσε.

«Όσοι κυβέρνησαν τότε έβαλαν «ταφόπλακα» στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Αυτή την ώρα εμείς υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου που προβλέπει κοινοτική συμμετοχή.Στόχος μας η ηλικιακή ανανέωση στον αγροτικό τομέα. Στοχεύουμε επίσης στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Με στοχευμένες προσπάθειες, οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα χωρίς πρόστιμα και χωρίς καταλογισμούς. Δόθηκαν 3,7 εκατομμύρια μέσα στο 2016 στους αγρότες» είπε, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική. 

«Ακούμε προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7%, ακούμε ότι διαψεύστηκαν προβλέψεις για βύθιση της οικονομίας. Αυτά έγιναν με δουλειά και προσπάθεια. Αυτά τα 3,7 δισ. «ζέσταναν» την οικονομία», είπε επίσης.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας: «Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις οποίες η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει ότι καθυστέρησαν, καταβλήθηκαν έγκαιρα, έχει λάθος πληροφόρηση. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος επίσης καταβλήθηκε».

«Σας καλώ να κάνετε έναν απολογισμό για να δούμε πώς έχει η πραγματική κατάσταση. Πριν, ανεξαρτήτως εισοδήματος ο φόρος ήταν 13% , εμείς καθιερώσαμε αφορολόγητο ως τα 9500 ευρώ. Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία αυτό» συμπλήρωσε.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει από κοινού με Αναστασιάδη για λύση χωρίς εγγυήσεις και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Υπήρξε πρόοδος αλλά οι διαφορές παραμένουν».

«Είμαστε αισιόδοξοι, συνεχίσουμε χωρίς φοβικότητα και χωρίς προκαταλήψεις. Οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από μας. Πρέπει και η Τουρκία να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική», τόνισε ακόμα.

«Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων για να υπάρχει πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση», ανέφερε.