Καυγάς Σκουρλέτη - Βορίδη στη Βουλή με σκληρές εκφράσεις

Καυγάς Σκουρλέτη - Βορίδη στη Βουλή με σκληρές εκφράσεις

Η ΝΔ πρέπει να πάρει θέση στη βάση σοβαρής επιχειρηματολογίας, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας.

«Διαπίστωσα μια έλλειψη σοβαρής επιχειρηματολογίας. Έχετε την αμέριστη κατανόησή μας. Διότι πάνω από ένα μήνα τώρα διαμορφώνετε μια εικόνα άλλη. Μάλιστα είχατε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού, ότι θα ανακοινώσει δημοψήφισμα. Είχατε διαμορφώσει μια εικόνα που οδηγούσε σε αυτό το οποίο ζητάτε από την επομένη των εκλογών: εκλογές. Διαψευστήκατε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Αντί λοιπόν τώρα να έρθετε και να ασκήσετε μια κριτική, δεν μιλάτε επί του περιεχομένου του πλαισίου αυτής της συμφωνίας. Και μας λέτε αυτό το απερίγραπτο, ότι έρχονται οι θεσμοί, κλείνει η συμφωνία και εδώ η χώρα βουλιάζει. Δηλαδή, τι θα θέλατε; Να μην κλείσει η συμφωνία; Επιτέλους ξεπεράστε τις ενδογενείς αντιφάσεις. Σοβαρευτείτε και καταθέστε μια συγκεκριμένη πολιτική κριτική», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αυτή η συμφωνία πλαίσιο, κατ’ αρχήν, έτσι όπως το γενικό της πλαίσιο συμφωνήθηκε, έχει μια εσωτερική λογική. Και πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε: Για κάθε μέτρο που θα προβλέπει μια επιπλέον επιβάρυνση, προβλέπεται ένα αντίμετρο το οποίο θα έχει μια αντίστοιχη ελάφρυνση. Εξ ου προκύπτει και η διαπίστωση ότι είναι μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης. Πάνω σε αυτό, διαφωνείτε ναι ή όχι;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας «εξασφαλίζει στη χώρα, σχεδόν για δύο χρόνια, ένα καθαρό τοπίο, πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για μια νέα αναπτυξιακή πορεία».

«Το 2017 και το 2018 δεν προβλέπεται κανένα απολύτως μέτρο και με τη δυναμική που έχει υπάρξει κλείνοντας το 2016, αυτό δεν είναι αμελητέο. Άρα και με βάση το λογικό συμπέρασμα ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα δοθεί η ποσοτική χαλάρωση, που έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, μιλάμε για αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, τους οποίους έχουμε να δούμε πριν το 2009. Αμελητέο», είπε ο υπουργός. «Η χθεσινή συμφωνία περιέχει μια συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για 3 δισ. δάνειο. Σημειωτέον ότι οι εκταμιεύσεις σε αυτό το δάνειο, δεν θα επηρεάσουν τις δαπάνες, άρα το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα, αντίστοιχα, τα οποία αυτά θα κατευθύνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πάνω σε αυτά ασκείστε κριτική και αν έχετε να αντιπροτείνετε κάτι άλλο περιμένουμε να σας ακούσουμε», επέμεινε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να πάρει φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ, να κόψει 20% τις συντάξεις των 1.000 ευρώ και να απορυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης.

«Είδα με πολύ ενδιαφέρον χθες, όλους τους υπουργούς ή σχεδόν όλους, να παρελαύνουν πανηγυρίζοντας τη μεγάλη επιτυχία στο Eurogroup. Και είδα κιόλας ότι υπάρχει και μια διατύπωση ότι τελείωσε η λιτότητα και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και να μην ανησυχούμε καθόλου. Επειδή ειλικρινώς μου προξενεί εντύπωση αυτή όλη η ευαρέσκεια και ο αυτοθαυμασμός ο κυβερνητικός, ήθελα απλώς να κάνω μια παράκληση σε όλους τους συναδέλφους. Να διαβάσουν -δεν χρειάζεται βαθιά κριτική ανάλυση εδώ- να κάνουν μια απλή ανάγνωση των δύο βασικών κειμένων: της ανακοινώσεως της ευρωομάδος και της ανακοινώσεως του ΔΝΤ», είπε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τα δύο αυτά κείμενα, είναι ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία και επομένως συνεχίζεται αυτή η ωραία ιστορία της αξιολόγησης και ότι επιστρέφουν οι τροϊκανοί, οι θεσμοί, και επιστρέφουν γιατί έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που εισέπραξε από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Εάν λοιπόν εσείς πανηγυρίζετε γιατί επίκειται η ψήφιση του αφορολόγητου, κύριε συνάδελφε, είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ωραίο χαμόγελο που έχετε τώρα, θα το έχετε και όταν αποφασίσετε να πάρετε φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ και όταν επίσης θα αποφασίσετε -με τη δική σας ψήφο, χαρωπέ μου συνάδελφε- να μειώσετε τις συντάξεις 1.000 ευρώ κατά 20% και όταν, ενάντια σε κάθε διακηρυγμένη θέση σας, θα αποφασίσετε να απορυθμίσετε περαιτέρω την αγορά εργασίας».

«Λέτε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξει ένα ευρώ κάθε είδους ελάφρυνσης», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι όλα τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πλεονάσματος στο 3,5%. «Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ -αν τη φέρετε, όταν, και αν, και ίσως, και τα σχετικά, εγώ θα έλεγα να μην βιάζεστε- να’μαστε πλήρως συνεννοημένοι, τι ρήτρα θα έχει από δίπλα. Όλα είναι υπό την προϋπόθεση της επιτεύξεως πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Τώρα όμως θα νομοθετήσετε μειώσεις. Αλλά αν αυτό σας αρέσει, εμάς προφανώς μας περισσεύει, κοντός ψαλμός αλληλούια όλα αυτά θα κριθούν από τον κυρίαρχο…», είπε ο Μάκης Βορίδης.