ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Ειδήσεις | Γιάννος Παπαντωνίου: Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η πρόταση περιλαμβάνει 6 δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Όπως προβλέπεται βάσει του Κανονισμού της Βουλής, επί της συγκεκριμένης πρότασης θα ψηφίσει η Ολομέλεια, για να αποφασιστεί η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο Γιάννος Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)».

«Ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις παραπάνω δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί, προκύπτει ότι σε μια περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της κυβερνητικής πρότασης.

«Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον λαό-το εκλογικό σώμα. Οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη. Όμως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βρέθηκε να θωρακίζει τα πολιτικά πρόσωπα που έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι, με το ίδιο το Σύνταγμα, με νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και με την καθυστερημένη προώθηση σχετικών υποθέσεων στη δικαιοσύνη», αναφέρουν - μεταξύ άλλων - οι υπογράφοντες την πρόταση.

«Ναι» από ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη για την Προανακριτική

«Ναι» λέει η ΝΔ στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα στο φως», τόνιζαν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν την Παρασκευή (10/03/2017) ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση», έγραψε στο twitter ο κ. Θεοδωράκης.

Δείτε το tweet του προέδρου του Ποταμιού

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Εμείς λέμε "ναι" στην πρόταση για προανακριτική για τα εξοπλιστικά για όποια έτη θέλετε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε:«Λέμε "ναι" όπως είπαμε "ναι" στην εξεταστική για δάνεια. Επίσης, λέμε "ναι" στην προανακριτική για τον Βαρουφάκη, για την τράπεζα Αττικής και σε ό,τι άλλο προκύψει. Εσείς όμως είπατε "όχι" στην έρευνα για τον Βαρουφάκη και αρνηθήκατε να εξεταστούν οι ευθύνες για την οικονομία των κυβερνήσεων πριν το 2009. Λέμε "ναι" στην προανακριτική για Βαρουφάκη, για τράπεζα Αττικής και για ό,τι άλλο προκύψει. Σε κάθε προανακριτική εξέταση».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σχετικές ειδήσεις