ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι προβλέψεις για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Οι προβλέψεις για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Μπορεί οι τελικές υποψηφιότητες για τα Όσκαρ να ανακοινώνονται στις 16 Ιανουαρίου και η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου να είναι στις 2 Μαρτίου, ωστόσο οι λίστες των περιοδικών με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αλλά και οι προβλέψεις για τα φαβορί και τις εκπλήξεις έχουν ήδη ''ανάψει'' τη συζήτηση για το ποιοι θα είναι τελικά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των βραβείων

Μέχρι στιγμής, δύο είναι οι ταινίες οι οποίες φαίνεται πως έχουν ''κλειδώσει'' τη θέση τους στην (από πεντάδα μέχρι) δεκάδα για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας: το βασισμένο στα απομνημονεύματα του Σόλομον Νόρθαπ δράμα εποχής 12 Years a Slave (12 χρόνια σκλάβος) του Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν και το Gravity (Βαρύτητα) του Αλφόνσο Κουαρόν. Και οι δυο φιγουράρουν σχεδόν σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και θεωρούνται ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί των βραβείων.

12-YEARS-A-SLAVE-poster
GRAVITY-poster-L

Σίγουρες για τις υποψηφιότητες θα πρέπει ακόμα να θεωρούνται το Captain Phillips του Πολ Γρίνγκρας με τον - όπως πάντα οσκαρικό - Τομ Χανκς και το Inside Llewyn Davis των αδελφών Κοέν (που πήραν και το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Κανών).

Το American Hustle του σκηνοθέτη Ντέβιντ Ο Ράσσελ μπήκε αργά αλλά πολύ δυναμικά στην οσκαρική κούρσα και ήδη έχει κερδίσει τον τίτλο της ''μεγάλης έκπληξης της χρονιάς'', ενώ βραβεύτηκε και ως η καλύτερη ταινία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Η Τζένιφερ Λόρενς μπορεί να κέρδισε με την ερμηνεία της τους κριτικούς, ωστόσο δύσκολα θα φύγει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το διάσημο αγαλματάκι.

550 334 280993

Το βιογραφικό The Butler του Λι Ντάνιελς είχε τη «στόφα» ταινίας που θα μπορούσε να θριαμβεύσει στα Όσκαρ και να κερδίσει τα μέλη της Ακαδημίας, ωστόσο φέτος φαίνεται πως ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος. Ο Φόρεστ Γουίτακερ πάντως είναι από τα φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Ο Γούντι Άλλεν και το Blue Jasmine (Θλιμμένη Tζάσμιν) θα είναι πιθανότατα ανάμεσα στις τελικές υποψηφιότητες, ωστόσο δύσκολα θα φύγει με το μεγάλο βραβείο. Μπορεί να αρκεστεί στο βραβείο καλύτερου σεναρίου ή κάποιο για τους γυναικείους ρόλους (Κέιτ Μπλάνσετ και Σάλι Χόκινς).

Blue-Jasmine-poster

Το The Monuments Men του Τζορτζ Κλούνεϊ αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αίνιγμα για τα Όσκαρ του 2014, ενώ το Saving Mr. Banks του Τζον Λι Χάνκοκ, που αφηγείται τους καυγάδες του Γουολτ Ντίσνεϊ (Τομ Χανκς) με την συγγραφέα της Μαίρη Πόπινς, θεωρείται από αρκετούς αντιθέτως ''σιγουράκι'' για τα γούστα των μελών της Ακαδημίας. Απίθανο να πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά μάλλον θα καταφέρει να ''κλέψει'' μια θέση της τελικής λίστας.

Μπορεί το 2011, ο Ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν να κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου με το The Descendants και να είχε συνολικά πέντε υποψηφιότητες, ωστόσο το Nebraska κινδυνεύει να μείνει εκτός των τελικών υποψηφιοτήτων. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η λίστα. Πάντως ο ίδιος ο Πέιν θα καταφέρει λογικά να μπει στις υπόλοιπες κατηγορίες (σεναρίου και σκηνοθεσίας), όπως άλλωστε και ο πρωταγωνιστής του, Μπρους Ντερν.

Ακόμη στις περισσότερες λίστες περιοδικών ξεχωρίζει το Dallas Byers Club του Ζαν-Μαρκ Βαλέ (η ερμηνεία του Τζάρεντ Λέτο είναι συγκλονιστική), ενώ ως αουτσάιντερ παρουσιάζονται το Her του Σπάικ Τζόνζι και το Philomena του Στίβεν Φρίαρς. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι τέλος το μεγάλο φαβορί για την ερμηνεία του στο All Is Lost.

Όσον αφορά τις ξενόγλωσσες ταινίες, aπό τις 58 ταινίες που επιλέχθησαν στην αρχική λίστα ξεχωρίζουν ασφαλώς το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Η Ζωή της Αντέλ του Αμπντελατίφ Κεσίς (Γαλλία), το εξαιρετικό Κυνήγι του δανού Τόμας Βίντερμπεργκ, το Gloria από την Χιλή αλλά και η Τέλεια Ομορφιά του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο.

Πάντως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι τα Όσκαρ, ενώ τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περισσότερο στις 16 Ιανουαρίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι τελικές υποψηφιότητες. Και όπως κάθε χρόνο, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των τάσεων αναμένεται να μας δώσουν οι Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο.

A. T.

Διαβάστε επίσης:

Δύο ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στις Χρυσές Σφαίρες

Οι τρεις υπερπαραγωγές που θα σαρώσουν τα ταμεία

Nymph()maniac: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την προκλητική ταινία