ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «24 Hour Plays» από αύριο στο θέατρο Κάππα

Το «24 Hour Plays» από αύριο στο θέατρο Κάππα

Τι µπορεί να συµβεί αν κλείσεις στο ίδιο θέατρο την Δήµητρα Παπαδοπούλου με τον Γιάννη Χουβαρδά και τη Σοφία Φιλιππίδου µε τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο;

Το πετυχημένο δρώμενο που θέλει το µισό ελληνικό θέατρο να περνάει παρέα μία ολόκληρη μέρα επιστρέφει αύριο Τρίτη 11/3 για να αποδείξει και στους πιο δύσπιστους πως όλα είναι δυνατά, ακόµη και να γράψεις, να σκηνοθετήσεις και να ερμηνεύσεις πρωτότυπα θεατρικά έργα µέσα σε µόλις 24 ώρες!

Η θεατρική πρόκληση που ακούει στο όνοµα «The 24 hour plays» ξεκίνησε από το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης το 1995, µε πολλές λαµπερές συµµετοχές και έκανε το ντεµπούτο της στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια. Φέτος επιστρέφει στο θέατρο Κάππα. Σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο μέρα.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για το ανέβασμα μιας παράστασης: μήνες για συλλογή υλικού και συγγραφή έργου, σκηνοθετικές σημειώσεις και πρόβες από 50 έως 90 ημέρες. Μπορεί η ιδέα της συγγραφής θεατρικού έργου και της παράστασής του σε ένα 24ωρο να φαντάζει αδύνατη, αλλά το «24 hour plays» έρχεται να αποδείξει το αντίθετο. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί καλούνται σε 24 ώρες να γράψουν και να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο, σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.
Αύριο στη σκηνή θεάτρου Κάππα, είκοσι ηθοποιοί (µεταξύ των οποίων οι Ορφέας Αυγουστίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ηλίας Κουνέλας, Δημήτρης Μακαλιάς, Γιώργος Νανούρης, 'Αλκηστις Πουλοπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Χρανιώτης κ.α. ) καλούνται να προβάρουν και να απομνημονεύσουν ένα από τα έργα που θα γράψουν την ίδια ηµέρα έξι συγγραφείς (Γιώργος Αγγελόπουλος, 'Ακης Δήμου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Τριαρίδης, Χρήστος Χωμενίδης )και θα σκηνοθετήσουν έξι σκηνοθέτες (Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη και Γιάννης Χουβαρδάς) ώστε να τα παρουσιάσουν στο κοινό το ίδιο βράδυ.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από σήμερα. Συγκεκριμένα, στις 21:00 θα γίνει στο θέατρο η συνάντηση όλων των συντελεστών, που θα λάβουν μέρος. Κάθε ηθοποιός θα φέρει ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι μαζί του, οι συγγραφείς θα εμπνευστούν και θα επιλέξουν τους ηθοποιούς, για τους οποίους θα γράψουν το θεατρικό έργο τους. Από εδώ και πέρα οι χρόνοι είναι καταιγιστικοί.

Η παράδοση των κειμένων πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 το πρωί. Στη συνέχεια οι σκηνοθέτες θα διαβάσουν και θα επιλέξουν τα κείμενα. Οι 6 ομάδες που θα δημιουργηθούν θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 9 ώρες για να μάθουν το έργο, να το στήσουν, και να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες. Οι πόρτες θ' ανοίξουν για το κοινό στις 21.00.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία του θεσμού, το 1995 στη Νέα Υόρκη, η παραγωγός Τίνα Φάλον είχε την ιδέα να ενώσει για πρώτη φορά δημιουργικούς ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος και να τους βάλει να δουλέψουν πειραματικά υπό χρονική πίεση. Αρχικά σκόπευε να το κάνει μία φορά, αλλά τόσα χρόνια και πάνω από 300 έργα μετά, το εγχείρημα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος 'Αντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και την Αθήνα.

Το 24 Hour plays συνεργάζεται πια με διάφορους γνωστούς οργανισμούς από το Urban Arts Partneships μέχρι το Old Vic του Κέβιν Σπέισι, με πολλούς δημοφιλείς ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες να έχουν πάρει μέρος, όπως η Τζούλιαν Μπουρ, ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, η Τζένιφερ Ανιστον, η Σιένα Μίλερ, η Μπρουκ Σιλντς, ο Μπένζαμιν Μπρατ, ο Βινς Βον κα.

Διαβάστε επίσης:

H «περσόνα της περφόρμανς», Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Στέγη Γραμμάτων