ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Έλληνας κοσμοναύτης επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο Έλληνας κοσμοναύτης επισκέφθηκε την Ελλάδα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, θεσπίζοντας την ετήσια τιμητική διάκριση για διαπρεπείς Έλληνες της Διασποράς, τίμησε τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.

Ο Ελληνορώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στην ιστοσελίδα ellines.com, για την Ελλάδα, την Ρωσία και την οικογένεια του.

«Από μικρός στο σπίτι μας μιλούσαμε και Ελληνικά και Ρώσικα. Οι γονείς μου μιλούσαν για την Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια της γιαγιάς μου της Ευτέρπης, η οποία έλεγε ας μου πάρουν ένα μάτι, αλλά με το δεύτερο μάτι να έβλεπα από κοντά την Ελλάδα για μία φορά. Δυστυχώς δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Θυμήθηκα τα λόγια της γιαγιάς όταν το '90, με ένα κρουαζιερόπλοιο περνούσα από την Ελλάδα. Τότε είπα στον εαυτό μου, η γιαγιά μου δεν τα κατάφερε αλλά εγώ βλέπω την Ελλάδα έστω από μακριά. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αλλά στη Ρωσία πολλές φορές μου λένε πως αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από τους Έλληνες. Υπάρχει ένα μικρό μέρος αλήθειας σε αυτό».

Ο ίδιος έχει ταξιδέψει ήδη τέσσερις φορές στο διάστημα, αλλά δεν σκέφτεται να αποσυρθεί, αλλά θέλει να συνεχίσει για όσο ακόμα αντέχει.

«Από μικρός ονειρευόμουν να γίνω αστροναύτης. Η ζωή μου είναι η πραγματοποίηση του ονείρου μου και να συνεχίσω να το ζω».

Στην ερώτηση για το αν βλέπει στο μέλλον την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην έρευνα αλλά και σε αποστολές στο διάστημα, απάντησε πως είναι η κρυφή του ελπίδα.
«Η Ελλάδα που έδωσε από τα αρχαία χρόνια τους μύθους για τον Ίκαρο και τόσα άλλα, δεν έχει δικαίωμα να κάθεται στη Γη. Πρέπει να πετάξει! Προς το παρόν ονειρεύομαι κάποιος Έλληνας να πετάξει» τόνισε.

«Εγώ θα προτιμούσα να υπάρχει ένας σταθμός που θα μπορούσε να ενώσει τον Ελληνισμό της Γης. Να μεταδίδει τηλεοπτικές εκπομπές από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Η μετάδοση των ελληνικών ιδεωδών και η διάδοση τους σε όλον τον κόσμο είναι εξαιρετικά σημαντική για μένα, αυτά όπως αποδεικνύει η ιστορία του ελληνισμού είναι αιώνια και πάντα επίκαιρα.»

Τι πραγματικά είναι η Ελλάδα για τον ίδιο;
«Η Ελλάδα έδωσε τον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά για μένα το σημαντικότερο είναι πως αυτή η χώρα δημιούργησε και διέδωσε την ορθοδοξία».

Η κρίση που έχει επηρεάσει την Ελλάδα, τον απασχολεί αρκετά και ιδιαίτερα το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στα νέα παιδιά, στους νέους επιστήμονες που εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον. «Θα ήθελα να ρωτήσω τους Έλληνες γονείς, τι έκαναν ώστε τα παιδιά τους να μην σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πραγματικά σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται υλική βοήθεια. Θα ήθελα οι Έλληνες της διασποράς να δώσουν ιδέες και παραδείγματα ώστε η Ελλάδα να είναι Ελλάδα με κεφαλαία γράμματα!»

Διαβάστε επίσης:

Οκτάωρος περίπατος δύο Ρώσων κοσμοναυτών στο διάστημα