ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αχ, αυτός ο Πούσκιν...

Αχ, αυτός ο Πούσκιν...

1. Μην ακυρώνετε τις μετακινήσεις σας! Ένα ποίημα αρκεί...

Στις 6 Ιουνίου όλη η Ρωσία, αλλά και όλη η ρωσόφωνη Διασπορά ανά τον κόσμο θα γιορτάσει τα 215 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλέξανδρου Πούσκιν, ο οποίος θεωρείται δημιουργός και εμπνευστής της σύγχρονης ρωσικής γλώσσας.

Πολύ πρωτότυπο τρόπο να γιορτάσουν τα γενέθλια του εθνικού ποιητή, αλλά και την Ημέρα του Πούσκιν και της Ρωσικής Γλώσσας, επέλεξαν οι κάτοικοι της πόλης Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία: στις 6 Ιουνίου και από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα η μεταφορά στο Μετρό της πόλης θα γίνει δωρεάν για όσους μπορέσουν να πουν απ' έξω έστω και δυο στροφές από τα ποιήματα του ποιητή!

Η δράση «Διαβάζουμε τον Πούσκιν στο Μετρό» διοργανώνεται με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Η γλώσσα μας» σε συνεργασία με την Εταιρεία Μετρό Νοβοσιμπίρσκ, και δίπλα στα μηχανήματα ακύρωσης των εισιτηρίων στους 7 σταθμούς του Μετρό θα στέκονται συνολικά 42 καθηγητές ρωσικής γλώσσας και νεαροί βιβλιοθηκάριοι μαζί με τους μαθητές των τελευταίων τάξεων Λυκείου με κίτρινες κασκέτες στο κεφάλι...Τα παιδιά θα καλούν τους επιβάτες να απαγγείλουν δυο οποιεσδήποτε στροφές του Πούσκιν...
Να που η γνώση είναι καμιά φορά χρήσιμη...

2. Ένας Πούσκιν...μετανάστης

Στις 6 Ιουνίου, την ημέρα των γενεθλίων του Πούσκιν, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ρώσου ποιητή στους πρόποδες του Παρνασσού, στους Δελφούς. Εδώ η πρωτοβουλία ανήκει στην Διεθνή Ομοσπονδία Ρωσόφωνων Ποιητών και την ΜΚΟ Οικουμενική Δελφική Ένωση.
Η προτομή αυτή, αφού «έζησε» πολλές περιπέτειες, θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά 15 χρόνια μετά από τη δημιουργία της από τον γλύπτη Στανίσλαβ Νετσβολόντοφ, κάτοικο της Εσθονίας.

Έπρεπε να τοποθετηθεί ακόμα το 1999 στην αυλή του Πανεπιστημίου του Ταρτού της Εσθονίας με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του Αλέξανδρου Πούσκιν, αλλά οι εσθονικές Αρχές αρνήθηκαν να «φυτέψουν το σύμβολο της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο έδαφος της Εσθονίας» και έτσι όλη η προσπάθεια ματαιώθηκε.
Μετά από πολλές περιπέτειες (και με την ευγενική χορηγία κάποιων φιλόμουσων ρώσων επιχειρηματιών), η προτομή αγοράστηκε και «φυγαδεύτηκε» από την Εσθονία μέσω Αμβούργου στην Αθήνα και αργότερα – στους Δελφούς.

Και στις 6 Ιουνίου η Διεθνής Ομοσπονδία Ρωσόφωνων Ποιητών θα χαρίσει την προτομή στην πόλη των Δελφών, η οποία θα αποδεχτεί το δώρο, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας ολόκληρης αλέας λογοτεχνικής δόξας...

Πηγή: http://www.greekorbis.gr