ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ληστές» του Φ. Σίλλερ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Οι «Ληστές» του Φ. Σίλλερ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το νεανικό αριστούργημα του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού, το οποίο έχει πάνω από 30 χρόνια να παρουσιαστεί στην Ελλάδα, επέλεξαν για την πρώτη τους συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών η νεαρή σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη και η ομάδα ΠΥΡ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για το πρώιμο κείμενο του Φρίντριχ Σίλλερ «Οι ληστές», που ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής έγραψε σε ηλικία 19 ετών.

Το εμβληματικό έργο του προρομαντικού κινήματος «Θύελλα και Ορμή»- που αποτέλεσε μιαν επανάσταση ενάντια στον ορθολογισμό και στους κανόνες του-, εκθέτει την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από την τραγική όσο και αστεία ιστορία δύο αντίζηλων αδερφών, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται, ανίκανοι για συγχώρεση.

Ο δευτερότοκος γιος ενός κόμη παίρνει εκδίκηση για την αδικία που έχει υποστεί: είναι ο δεύτερος και δεν έχει δικαίωμα στους τίτλους και στην περιουσία, είναι άσχημος και δεν έχει αγαπηθεί ποτέ. Θύμα της τρομερής απάτης του αδερφού του, ο πρωτότοκος περιπλανάται εξόριστος και, μαζί με μια ομάδα από πιστούς άνδρες, γίνεται ο ρομαντικός τιμωρός της κοινωνικής αδικίας, ληστεύοντας και σκοτώνοντας. Σ' έναν κόσμο που ψάχνει για ιδανικά και όπου κανείς δεν μπορεί τελικά να ξεφύγει από τη συνείδησή του, δυο αδέλφια καταστρέφουν και καταστρέφονται. Το σύμπαν των δύο αδελφών και τη συγκρουσιακή τους σχέση θα ζωντανέψουν επί σκηνής οι Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ημελλος, Δέσποινα Κούρτη, Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Βασίλης Σαφός, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιώργος Τσούρμας. Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας.

"Οι ληστές", παίχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εθνικό Θέατρο, κατά την περίοδο του 1867 - 1870, και το 1983 σε μετάφραση Παναγιώτη Σκούφη, της οποίας όμως τις μπαλάντες και μεγάλα τμήματα είχαν αφαιρέσει ο δραματουργός Βέρνερ Χάινιτς και ο σκηνοθέτης Ούβε Χάους, λόγω μεγάλης διάρκειας, όπως είπαν. Το ανέβασμα του έργου στο Εθνικό Θέατρο το 1983, επί προεδρίας Κώστα Νίτσου, προκάλεσε συζητήσεις και κριτικές, που παρουσιάστηκαν σε 65 δημοσιεύσεις στις εφημερίδες και στα περιοδικά της χώρας.

Η 29χρονη Ιώ Βουλγαράκη είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας της Κρατικής Ακαδημίας Θεάτρου της Μόσχας (GITIS). Είναι η δεύτερη παράσταση που θα παρουσιάσει με την ομάδα ΠΥΡ που δημιούργησαν το 2012 με τον Αργύρη Ξάφη και τη Δέσποινα Κούρτη θέλονταςνα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή θεατρική πρόταση. Η πρώτη ήταν το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Α. Πούσκιν(Βυρσοδεψείο, 2013).

Η παράσταση ανεβαίνει από τις 9 ως τις 12 Ιουλίου στις 21:00 στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260.

Διαβάστε επίσης:

Caveman, η επιτυχία συνεχίζεται για 8η χρονιά στο θέατρο Coronet