ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: «Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Θεσσαλονίκη: «Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Περιοδική έκθεση με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην... Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία» και θέμα την καθημερινή ζωή των νέων στη Μακεδονία από τα αρχαϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια θα παρουσιαστεί από στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση οργανώνεται με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014 και θα παρουσιαστεί από τις 6 Σεπτεμβρίου ώς τις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η καθημερινότητα των νέων θα αναβιώσει στα μάτια των επισκεπτών μέσα από οκτώ θεματικές ενότητες.

Η πρώτη, εισαγωγική ενότητα, περιγράφει το πολιτιστικό περιβάλλον της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Μακεδονίας. Στη συνέχεια αναπτύσσονται θέματα σχετικά με το «Αρχαίο κάλλος και νεότητα», την «Εκπαίδευση και αθλητική αγωγή», καθώς και τη διαδρομή από την εφηβεία στην ωριμότητα και τους νέους ρόλους που καλούνται να αναλάβουν οι νέοι ως ενήλικες.

Επίσης, δίνονται πληροφορίες για τον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση των νέων, την ενδυμασία και τον καλλωπισμό τους, τους αθλητικούς αγώνες και τη θέση του έρωτα στη ζωή τους.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν συνολικά 140 έργα από τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πολυγύρου και από τις αποθήκες της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μεταξύ άλλων θα εκτεθούν μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου του α' μισού του 2ου αιώνα μ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη, μαρμάρινη κεφαλή του Μελεάγρου από τα αρχαία Καλίνδοια, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο κλασικού έργου και χρονολογείται στα τέλη του 1ου -αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., πήλινο μελανοδοχείο από τη Νέα Ποτίδαια του 2ου αιώνα π.Χ. και οστέινη γραφίδα των ρωμαϊκών χρόνων από τη Θεσσαλονίκη.

Την ομόφωνη έγκρισή του για τη διοργάνωση της έκθεσης έδωσε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Στο φως της Πανσελήνου με τον Οδυσσέα Ελύτη