ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννινα: Πολυφωνικά τραγούδια από Γάλλους χορωδούς στο Κεράσοβο της Κόνιτσας

Ιωάννινα: Πολυφωνικά τραγούδια από Γάλλους χορωδούς στο Κεράσοβο της Κόνιτσας

Από την Ήπειρο στη Γαλλία έχει «ταξιδέψει» το πολυφωνικό τραγούδι και χθες το βράδυ, 21 Γάλλοι χορωδοί τραγούδησαν στην πλατεία του χωριού Κεράσοβο της Κόνιτσας, ακούσματα που έρχονται από το βάθος του χρόνου, προσφέροντας μία όμορφη βραδιά πολιτισμού.

Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στον Σμόλικα, το αυθεντικό παραδοσιακό τραγούδι από τα χείλη ξένων χορωδών, γέμισε συγκίνηση και ενθουσιασμό τους Κερασοβίτες στο «αντάμωμα» της Αυγουστιάτικης νύχτας, στον τόπο τους.

Το πολυφωνικό τραγούδι βγήκε από τα σύνορα, γιατί η Ξανθούλα Ντακοβάνου που κατάγεται από το Κεράσοβο και ζει στο Παρίσι, όπου σπούδασε ιατρική και μουσική και διδάσκει μουσικοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Denis Diderοt- Paris7, έχει τη θέληση να διαδώσει τον μουσικό πολιτισμό του τόπου της.

«Η ιδέα γεννήθηκε, όταν πριν από 6 χρόνια ένας πολιτιστικός σύλλογος από την Προβηγκία,με κάλεσε να κάνω σεμινάριο στο παραδοσιακό τραγούδι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μουσικός, κα Ντακοβάνου, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι ενθουσιάστηκαν από τις πολυφωνίες της Ελλάδας και της ζήτησαν να κάνουν σεμινάριο στο χωριό της, το Κεράσοβο της Κόνιτσας.

Πέρασαν τα χρόνια, η ιδέα ωρίμασε και τελικά φέτος διοργανώθηκε το σεμινάριο, από τις 6 έως τις 10 Αυγούστου, στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Όπως λέει η κ. Ντακοβάνου, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δεν υπήρχαν θέσεις, έτσι μόνο οι 21 Γάλλοι χορωδοί το παρακολούθησαν.

Το σεμινάριο έκανε έναν γύρο, από τις πολυφωνίες της Μακεδονίας, Κάτω Ιταλίας αλλά κυρίως της Ηπείρου, ενώ οι Γάλλοι διδάχτηκαν και τον συρτό παραδοσιακό χορό. Στην πλατεία του χωριού, μεταξύ άλλων, τραγούδησαν το «ξενιτεμένο μου πουλί» και την «ασημένια αλυσίδα». Η παράσταση έκλεισε με το δύο γρεκάνικα πολυφωνικά της Κάτω Ιταλίας, το «άντρα μου πάει» και «καληνύφτα». Το «άντρα μου πάει», είναι ακριβώς η ιστορία της Ηπείρου, τονίζει η κ. Ντακοβάνου, καθώς αναφέρεται στους ξενιτεμένους άνδρες γι αυτό και το επέλεξε.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι χορωδοί είναι ενθουσιασμένοι τόσο από το σεμινάριο, όσο και από την φιλοξενία στο χωριό. Όπως είπαν, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό τοπίο, από τον «ζωντανό» πολιτιστικό σύλλογο, αλλά και από τις μουσικές με τα κλαρίνα.

Φιλοδοξία της Ξανθούλας Ντακοβάνου η οποία έχει την υποστήριξη του μουσικολόγου και χορευτή συζύγου της, Ταξιάρχη Βασιλάκου, είναι να γίνει θεσμός στο Κεράσοβο της Κόνιτσας, φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής.

Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στις πλατείες