ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται το μυστικό του τέταρτου θαλάμου (pics)

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται το μυστικό του τέταρτου θαλάμου (pics)

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, προχωρά φτάνοντας σε ένα κομβικό σημείο.

Η είσοδος στο μυστηριώδη τέταρτο θάλαμο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα, κυρίως ως προς το ποιος είναι ο ρόλος του. Νέα σενάρια κάνουν λόγο για έναν ενδιάμεσο κατηφορικό χώρο. Η είσοδος δεν είναι ευδιάκριτη, όχι επισήμως τουλάχιστον, καθώς η μικρή οπή ανάμεσα στον τρίτο και τέταρτο θάλαμο δε δείχνει να αποτελεί την κύρια είσοδο του θαλάμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η γ.γ. του υπουργείου, κ.Μενδώνη, μετά τον τρίτο θάλαμο υπάρχει καθοδική πορεία.

Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τα πάντα για να κρατήσουν μακριά τους επίδοξους τυμβωρύχους, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν το έχουν πετύχει κιόλας.

Οι μέχρι τώρα έρευνες των γεωλόγων έχουν δώσει ενδείξεις ότι εντός του περιβόλου, που αγγίζει το μισό χιλιόμετρο, περιλαμβάνονται περισσότερα από ένα κτίσματα. Από εκεί και πέρα είναι απορίας άξιον αν η πύλη οδηγεί σε ένα κτίσμα ή σε έναν διάδρομο που καταλήγει σε περισσότερα.

Δουλεύουν μπροστά από τις Καρυάτιδες - Νέο σχέδιο

2149521

Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε όλο τον λόφο στην κορυφή από το βάρος των χωμάτων που έχει και από τις παλιές ανασκαφές. Δεν έχουμε μπει στον τρίτο θάλαμο. Κάνουμε ισόρροπες αποχωματώσεις από τους υπόλοιπους θαλάμους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μπροστά από τις Καρυάτιδες». Αυτά επισήμανε η αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μεσολακκιά, το χωριό κάτω από τον Τύμβο Καστά.

Η σκέψη των αρχαιολόγων για την επικείμενη είσοδο στον τρίτο θάλαμο είναι να εισέλθουν σε αυτόν «κατεβαίνοντας» κάτω από τις Καρυάτιδες, για να μην καταστρέψουν τα αγάλματα.

Η διεπιστημονική ομάδα θα επιχειρήσει να σκάψει για να εισέλθει από την πόρτα που υπάρχει κάτω από τις Καρυάτιδες, δεδομένου του ότι αυτό το θύρωμα είναι θαμμένο στο έδαφος.

Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί η ομάδα μέσα στο τρίτο θάλαμο, ώστε να καταφέρει να λύσει το αίνιγμα του τέταρτου θυρώματος, έτσι ώστε να δουν αν όντως υπάρχουν σκαλοπάτια.

Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι το φάρδος του θυρώματος που ενδεχομένως να οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο είναι 96 εκατοστά, δηλαδή όσο μια στενή πόρτα. «Το θύρωμα που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στον τέταρτο θάλαμο φαίνεται να είναι πιο κοντό, πιο χαμηλό από τα άλλα», μας λένε.

Τι σημαίνει το όνομα «Καστά»

lofos-kasta-2

Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι στα ονόματα που έχουν δοθεί σε τοποθεσίες, μπορεί να κρύβονται χαμένες σελίδες της ιστορίας. Έτσι και εδώ το όνομα «Καστά» από μόνο του μπορεί να φανερώνει πολλά για την περιοχή. Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς ανέφεραν μιλώντας στο xronometro.com ότι στην πραγματικότητα, υπάρχει δύο λόφοι «Καστά», ο ένας είναι ο «Μεγάλος Καστά» που αναφέρεται και ως λόφος 133, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και βόρεια της ανασκαφής και οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εκεί την ακρόπολη – οχυρωμένη προφανώς – των Εννέα Οδών, της θρακικής πόλης που προϋπήρχε της Αμφίπολης. Υπάρχει βέβαια και ο «Μικρός Καστά» που είναι ο χώρος που βρίσκεται ο μεγάλος Τύμβος της ανασκαφής.

Όσον αφορά για το τι μπορεί να σημαίνει το συγκεκριμένο τοπωνύμιο; Μια πιθανή ερμηνεία, είναι το «Καστά» να αποτελεί παραφθορά του λατινικού Castrum που στην νεοελληνική πέρασε ως Κάστρο, δηλαδή «Φρούριο», «Οχυρό»...

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένονται σήμερα Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Έχει ή δεν έχει συληθεί ο τάφος;