ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντικύθηρα: Διακόπηκαν οι καταδύσεις στο ναυάγιο

Αντικύθηρα: Διακόπηκαν οι καταδύσεις στο ναυάγιο

Φρένο μπαίνει στις ανασκαφές των Αντικυθήρων, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Θέτις» κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο του αρχαίου ναυαγίου και το ειδικό σκάφανδρο «βούτηξε» και έφτασε μέχρι και τα 60 μέτρα.

Στο βυθό των Αντικυθήρων σε βάθος 51 μέτρων κείτονται μετά από πολλά χρόνια υπολείμματα του αρχαίου σκαριού, του οποίου τα ευρήματα είναι διασκορπισμένα σε μια περιοχή 150 μέτρων.

1863828

Το σκάφανδρο της αποστολής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα 2014» που θυμίζει εντόνως στολή αστροναύτη, έφτασε σήμερα μέχρι τα 60 μέτρα βάθος. Σύμφωνα με την Καθημερινή, την στολή, που επιτρέπει στον χρήστη της να μείνει πολλές ώρες σε μεγάλο βάθος χωρίς να χρειαστεί αποσυμπίεση καθώς συνδέεται με την επιφάνεια με ειδικό λώρο που παρέχει οξυγόνο, την φόρεσε αρχικά ένας Αμερικανός δύτης και ύστερα δύο δύτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν έρθει στο «φως» πολλά σημαντικά ευρήματα από δύτες που πραγματοποίησαν λίγες καταδύσεις εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ωστόσο, με αυτή τη στολή «Exosuit» ο καταδυόμενος μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για πολλές ώρες και μπορεί να βοηθά σημαντικά τους δύτες που καταδύονται με κλασσικές μπουκάλες.

Χάρις σε ειδικό αυτόνομο ρομπότ χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε με τρομερή ακρίβεια όλη η περιοχή του ναυαγίου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο γεωφυσικό, φωτομωσαϊκό μοντέλο, όπου από τον υπολογιστή μπορεί κανείς να μεγεθύνει την παραμικρή λεπτομέρεια και να δει ακόμα και τα ευρήματα στην οθόνη!

1779261

Διακόπηκαν οι καταδύσεις

Ο κακός καιρός βάζει τέρμα στη νέα ενάλια έρευνα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων που με τη βοήθεια της πλέον προηγμένης τεχνολογίας ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Δυστυχώς, όμως, οι κακές καιρικές προγνώσεις αναγκάζουν τα μέλη της αποστολής να αποχωρήσουν από τα Αντικύθηρα σ' αυτή τη χρονική φάση έχοντας, όμως, στις «αποσκευές» τους πολύτιμη εμπειρία για να συνεχιστεί η έρευνα μετά την άνοιξη με τους καλύτερους οιωνούς.

Τα νέα ευρήματα

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων είναι τα μέχρι τώρα γνωστά ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα στο βυθό των Αντικυθήρων.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Μενδώνη: «Το μυστήριο με τον ένοικο μπορεί να διαρκέσει χρόνια»