ΚΟΣΜΟΣ

Κροάτης Ιστορικός: Από τον Χίτλερ εμπνευσμένο το σχέδιο «Σκόπια 2014»

Κροάτης Ιστορικός: Από τον Χίτλερ εμπνευσμένο το σχέδιο «Σκόπια 2014»

«Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι παρόμοιο με εκείνο του Χίτλερ στη Γερμανία» δήλωσε ο διακεκριμένος ιστορικός της Τέχνης και της Λογοτεχνίας της Κροατίας, Σβόνκο Μάκοβιτς.

Ο Μάκοβιτς γνωστός ιστορικός, που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναλύσει το «φαινόμενο των Σκοπίων», τόνισε ότι η νοτιοσλαβική κυβέρνηση κινείται επικίνδυνα σε ίχνη του εθνικισμού, όπως έγινε επί Γερμανίας του Χίτλερ.

Τα παραπάνω τόνισε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στα Σκόπια που είχε θέμα «Μνημεία και Πολιτική του «Σκόπια 2014»- ένα πολιτιστικό και πολιτικό σχέδιο», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Ανοικτή Κοινωνία» και την οργάνωση «Okno», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

«Δεν είναι πολιτιστικό έργο, χρησιμοποιεί εθνική ιδεολογία, όπως έκανε και ο Χίτλερ», επεσήμανε και συνέχισε: «Δεν έχει σχέση με την τέχνη, αλλά ούτε με την αισθητική. Αυτό που βλέπουμε είναι μια χυδαία έκφραση της αισθητικής, ένα κίτς, και εκφράζει το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης που αγνοεί εντελώς την καλλιτεχνική γνώμη και άποψη», δήλωσε ο Μάκοβιτς, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό είναι επικίνδυνο για το λαό και θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το έργο χρησιμοποιεί μια εθνικιστική ιδεολογία, αποκομίζοντας συγχρόνως υλιστικά οφέλη.

«Σίγουρα, κάποιος εδώ, έχει τεράστια υλικά οφέλη. Δεν έχετε δρόμους, πεζοδρόμια για τους μαθητές και πολλές ελλείψεις και συγχρόνως κατασκευάζονται αυτά τα μνημεία με τα χρήματά σας. Αυτή είναι μια ιδεολογία των Ναζί και του δόγματος του Χίτλερ, το οποίο αποτελεί παρελθόν της Γερμανίας, που υποδείκνυε το πώς έπρεπε να φαίνεται η Γερμανία», τόνισε ο ερευνητής της Κροατίας, Σβόνκο Μάκοβιτς.