ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη οι εξαγωγές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων της Ρωσίας

Στα ύψη οι εξαγωγές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων της Ρωσίας

Τετρακόσια περίπου πλοία και υποβρύχια ρωσικής ναυπήγησης βρίσκονται σε υπηρεσία στους Πολεμικούς Στόλους 27 χωρών του κόσμου, ενώ ολοένα περισσότερες νέες παραγγελίες δέχεται η ρωσική βιομηχανία οπλικών συστημάτων.

Λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια έξι υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, το Δελχί απευθύνθηκε στη Μόσχα για την πώληση δύο συγχρόνων ρωσικών υποβρυχίων της κλάσης «Αμούρ». Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό «Defense News», η κίνηση αυτή έγινε παρακάμπτοντας τις αυστηρές απαιτήσεις της ινδικής νομοθεσίας για την πραγματοποίηση αμυντικών προμηθειών, οι οποίες γίνονται μόνο με διαγωνισμό. Σύμφωνα με το βρετανικό αμυντικό περιοδικό, μόνο μια κατεπείγουσα ανάγκη θα υποχρέωνε τις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια τόσο γρήγορη διαδικασία παραλαβής στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά έξι νέων υποβρυχίων με δυνατότητα αναερόβιας πρόωσης (Air Independent Propulsion – AIP) στο πλαίσιο του «Έργου 751». Η υλοποίηση του προγράμματος για τα συγκεκριμένα σκάφη καθυστέρησε για διάφορους λόγος για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο από τα έξι σκάφη θα εντασσόταν στο Στόλο εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον ινδό εμπειρογνώμονα, πλοίαρχο ε.α. Shyam Kumar Singh, η καθυστέρηση του «Έργου 751», όπως και η αντίστοιχη της παράδοσης των ιταλικών υποβρυχίων «Skorpen», έφεραν τον ινδικό Στόλο υποβρυχίων σε οριακή κατάσταση.

Αυτός είναι ό κύριος λόγος που κατά τη γνώμη του, άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Singh, ακόμη κι αν ο διαγωνισμός προκηρυχθεί σύντομα, θα περάσουν όχι λιγότερα από 10 χρόνια για να παραδοθεί το πρώτο υποβρύχιο. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι τότε τα σκάφη θα είναι ήδη παρωχημένα. Τόσο τεχνολογικά, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα των εξοπλιστικών συστημάτων που διαθέτουν.

Σε αυτήν την κατάσταση, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί, όχι μόνο να παραδώσει γρήγορα νέα υποβρύχια σκάφη, αλλά και να λάβει υπόψη της τις επιθυμίες του πελάτη για να αποκτήσει τα πιο σύγχρονα όπλα.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

To εμπάργκο θα αυξήσει τις εξαγωγές Ρωσίας στη Τουρκία