ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ήλιος: Τα μπαχαρικά της Ελλάδας

Ήλιος: Τα μπαχαρικά της Ελλάδας

Για 94 ολόκληρα χρόνια η οικογένεια Διαμαντόπουλου φροντίζει να προσθέτει… γεύση στο καθημερινό μας τραπέζι.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, τον 5ο αιώνα π.Χ. κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων και ποια ήταν η χρήση τους. Ανάμεσά τους, βέβαια, ήταν και πολλά αρωματικά φυτά. Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν από την αρχή του πολιτισμού τους για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα. Πολλά αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν ασθένειες. Τα πιο σπάνια προσφέρονταν στους θεούς σαν θυσία, ενώ η χρήση αρωματικών θυμιαμάτων ήταν συνδεδεμένη με πολλά τελετουργικά.

Τα μπαχαρικά αποτελούν το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Πολλά, λοιπόν, από αυτά βρίσκονταν στη λίστα του Ιπποκράτη. Όχι, βέβαια, τα πιο εξωτικά, αυτά που ήρθαν πολύ αργότερα στην Ευρώπη, μετά τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και των Ισπανών και Πορτογάλων εξερευνητών, αλλά όσα φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί υπήρχαν στη Μεσόγειο, ήταν γνωστά και χρησιμοποιούνταν από τους Αρχαίους Έλληνες.

Υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με το εμπόριο και την παρασκευή ποιοτικών μπαχαρικών. Στη σύγχρονη εποχή της χώρας, κανένα άλλο όνομα δεν έχει συνδεθεί με τα καρυκεύματα τόσο πολύ όσο αυτό της «Ήλιος Μπαχαρικά». Σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα τα πιπέρια, τα γαρίφαλα, οι κανέλες και τα υπόλοιπα καρυκεύματά της συνοδεύουν τα εδέσματα του ελληνικού τραπεζιού.

94 χρόνια ιστορίας

Η «Ήλιος Μπαχαρικά» ιδρύθηκε από την οικογένεια Διαμαντοπούλου στον Πειραιά, το 1919. Ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος ήταν από τους πρώτους έμπορους της πόλης που άρχισε να φέρνει είδη θυµιάµατος και λουµίνια. Το 1954 την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Βασίλειος, που βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι της, πάνω από έξι δεκαετίες αργότερα!

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία της «Ήλιος Μπαχαρικά» ήρθε το 1960, όταν ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος έφερε από τη Γερμανία μια μηχανή συσκευασίας για μπαχαρικά. Η «Ήλιος» από τη μία μέρα στην άλλη κερδίζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της. Τα κουτάκια και τα βαζάκια της εξασφαλίζουν την ποιότητα των δικών της μπαχαρικών, διαχωρίζοντάς τα από τα «χύμα» της αγοράς. Όπως είναι λογικό, πολλοί δρόμοι άρχισαν να ανοίγουν από τότε.

Ήδη από το 1970 έχει ανοίξει ο πιο σημαντικός, ίσως, απ’ όλους. Τα μπαχαρικά του Ήλιου περνούν πια στα σουπερμάρκετ –δεν τα βρίσκει κανείς μόνο στα «μπαχαράδικα» του εμπορικού κέντρου της πόλης. Αλλά δεν είναι μόνο στο θέμα των συσκευασιών και των συνεργασιών που η εταιρεία βρίσκεται πολύ μπροστά. Εκείνη τη χρονιά ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος θα φέρει στην αγορά και τη σειρά Καρίνο, μείγματα δηλαδή μπαχαρικών για διάφορα φαγητά. Η νοικοκυρά δεν χρειάζεται καν να σκεφτεί τι μπαχαρικό θα πρέπει να βάλει στο φαγητό και σε ποια ποσότητα. Η «Ήλιος Μπαχαρικά» της φέρνει έτοιμες, συσκευασμένες λύσεις.

Ποιότητα: το Α και το Ω

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι στόχοι του κ. Διαμαντόπουλου για την επιχείρησή του στράφηκαν κυρίως προς την επίτευξη των υψηλότερων επιπέδων ποιότητας. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ και η μετακόμιση της εταιρείας στο ιδιόκτητο εργοστάσιό της στα Καμίνια, την δεκαετία του ‘80. Το 1988 οι κόποι του κ. Διαμαντόπουλου θα επιβραβευθούν με τον καλύτερο τρόπο. Η εταιρεία θα κερδίσει το πρώτο της διεθνές βραβείο για τη ποιότητα των προϊόντων της, στη Βαρκελώνη. Από τότε θα ακολουθήσουν άλλα 22…

«Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της η “Ήλιος Μπαχαρικά”, µε τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισµό της, επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα µε κριτήριο την άριστη ποιότητα και τις απαιτήσεις της αγοράς. Η εταιρεία µας είναι διαπιστευµένη µε ISO 22000, ISO 9001:2000 και IFS από το 2004 µέχρι και σήµερα», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Η ποιότητα είναι η πιο βασική αρχή της εταιρείας του. Αυτό είναι σαφές και ο ίδιος φροντίζει να το τονίζει με κάθε τρόπο. Ακόμη κι όταν η κρίση άρχισε να βαραίνει την επιχείρηση, ο κ. Διαμαντόπουλος δεν δίστασε να επενδύσει σε καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, να βγάλει στην αγορά νέα προϊόντα και, τελικά, να πετύχει αύξηση των πωλήσεων!

«Οι συνήθειες και οι απαιτήσεις της σημερινής Ελληνίδας νοικοκυράς µε το πέρασµα του χρόνου έχουν αλλάξει. Γνωρίζει τι θέλει. Απαιτεί πάνω από όλα πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποικιλία. Αυτές τις απαιτήσεις η εταιρεία µας τις καλύπτει πλήρως», εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος. Και όχι μόνο της Ελληνίδας νοικοκυράς, θα προσθέσουμε εμείς. Το 8% περίπου από τα έσοδα της εταιρείας έρχεται από τις εξαγωγές των προϊόντων της. Εκτός από μπαχαρικά, η «Ήλιος» παρασκευάζει και εμπορεύεται και τροφές πουλιών αλλά και είδη ζαχαροπλαστικής και θυμιάματος, αλλά και αφεψήματα.

Είναι, όμως, τα μπαχαρικά της αυτά για τα οποία είναι πασίγνωστη σε όλους τους Έλληνες. Και πάνω απ’ όλους στους επαγγελματίες του χώρου.

Οι σεφ και οι μάγειρες των περισσότερων εστιατορίων της χώρας εμπιστεύονται τα προϊόντα της, όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για τις πρακτικές λύσεις που τους δίνουν οι συσκευασίες τους, φέρνοντας έτσι την «Ήλιος» σχεδόν σε κάθε ελληνικό γεύμα.