ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα»: Οίνος και τσίπουρο για όλες τις προτιμήσεις

Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα»: Οίνος και τσίπουρο για όλες τις προτιμήσεις

Με μοναδικό, για την Ελλάδα, τρόπο ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου « Η Δήμητρα» υποστηρίζει το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και προβάλει μέσω του κρασιού και του τσίπουρου, την Μαγνησία σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του αιώνα με τις αναταραχές στις πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλία, ένα μεγάλο κύμα Ελλήνων εγκατέλειψαν την περιοχή, πέρασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από τους 37.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την περιοχή, κάποιοι εγκαταστάθηκαν στην Νέα Αγχίαλο το 1908 και δημιούργησαν τον αγροτικό συνεταιρισμό «Η Δήμητρα».

Το μεράκι των προσφύγων

Πρόσφυγες, λοιπόν, διωγμένοι από την πατρίδα τους, παίρνουν την απόφαση να τα αφήσουν όλα πίσω και να έρθουν στον νομό Μαγνησίας, για μια νέα αρχή. Το 1908, με ελπίδες και όνειρα εγκαθίστανται στην Νέα Αγχίαλο και ξεκινούν από το μηδέν. Νέος τόπος, νέες ασχολίες, αλλά οι παλιές συνήθειες είναι ακόμα ριζωμένες μέσα τους. Η κύρια ασχολία στην πατρίδα τους ήταν η καλλιέργεια αμπελιών, μπορεί να έφυγαν από εκεί, αλλά δεν εγκατέλειψαν την μεγάλη τους αγάπη. Με πολύ κόπο και θέληση, δέκα χρόνια μετά την εγκατάσταση τους, το 1918, ιδρύουν τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Από το 1918 και έκτοτε, ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του (Οινοποιείο και Εμφιαλωτήριο οίνων, Αποσταγματοποιείο – Ποτοποιό και Ελαιουργείο).

Μπορεί οι ιδρυτές του συνεταιρισμού να ξεκίνησαν με ταπεινούς στόχους, ωστόσο η δυναμικότητα του μεγάλωσε με τον καιρό και η ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή αυξήθηκε. Μεγαλύτερη παραγωγή, περισσότερες ανάγκες. Έτσι από το 1984, κρίνεται απαραίτητη η «μετακόμιση» της επιχείρησης έξω από την πόλη, σε πιο μεγάλη έκταση. Οι εργασίες μετεγκατάστασης και ο εκσυγχρονισμός του Οινοποιείου διαρκούν τέσσερα χρόνια και το 1988 γίνεται η μεταφορά του συνεταιρισμού σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, έξω από την Αγχίαλο, σε ιδιόκτητη έκταση 36.000 τετραγ. μέτρων.

«Η Δήμητρα»: Εγκαταστάσεις

Σήμερα, στα τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια που διαθέτει ( Κρασιού, Τσίπουρου, Ελαιουργείο και Αμυγδαλοσπαστήρας) απασχολεί περίπου 45 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση. Πρόκειται για μια σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση, με 518 ενεργά μέλη, που καλλιεργούν και πωλούν ποιοτικά προϊόντα, με μακρόχρονη ιστορία.

Η διαδρομή του κρασιού

Όλα ξεκινούν από τις προσπάθειες των αμπελουργών μελών και καταλήγουν σε αυτούς. Η ποιότητα είναι το παν, γι’ αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Το καλό κρασί θέλει τέχνη, θέλει υπομονή και γνώσεις. Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού το ξέρουν, και έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παρασκευάζουν εύγεστο κρασί κορυφαίας ποιότητας. Η διαδικασία παρασκευής ελέγχεται από την αρχή έως το τέλος, τα χωράφια, οι αμπελώνες εξετάζονται σχολαστικά και οι παραγωγοί – αμπελουργοί ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γεωπόνου. Έτσι, και μόνο με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουν οι άνθρωποι της «Δήμητρας» ότι προσφέρουν στον καταναλωτή ένα άρτιο προϊόν.

Ο καταναλωτής μπορεί να είναι σίγουρος γι’ αυτό, καθώς σε όλους τους οινοποιήσιμους αμπελώνες των παραγωγών – μελών εφαρμόζεται υποχρεωτικά το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που έχει πιστοποιηθεί με τα πρότυπα AGRO- 2-1 και AGRO 2-2 του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π – AGRECERTτου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πρώτη στιγμή της φύτευσης μέχρι την συγκομιδή όλα είναι ελεγμένα, πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και οι πιστοποιήσεις δεν σταματούν εκεί. Στο Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο κρασιών του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος κατά το πρότυπο ISO 9001:2000 και σύστημα HACCP κατά ΕΛΟΤ 1416:2000.

Τα κρασιά της «Δήμητρας»

Τι θα βρείτε, όμως, στον συνεταιρισμό; Και τι κρασιά θα επιλέξουν οι απανταχού γευσιγνώστες; Εδώ έχετε πολλές επιλογές και ο συνεταιρισμός έχει φροντίσει για όλα τα γούστα. Κάθε χρόνο, προσκομίζονται στις εγκαταστάσεις περισσότερα από 5.500.000 κιλά σταφύλια, από διάφορες ποικιλίες (ΡΟΔΙΤΗΣ, ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ, ΣΥΚΙΩΤΗΣ, ΜΕΡΛΟΤ, ΣΙΡΑΧ).

Οι καταναλωτές απαιτούν, ο συνεταιρισμός ανταποκρίνεται. Στην αγορά, λοιπόν, κυκλοφορούν τα ποιοτικά κρασιά του με τις εξής επωνυμίες: ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΑΡΑΦΑΚΙ, ΦΙΛΥΡΑ και ΠΥΡΑΣΣΟΣ. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τη διάθεση της στιγμής, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από κρασιά που θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σας!

Ο συνεταιρισμός «Δήμητρα» έχει φροντίσει και για τους πιο μερακλήδες, καθώς από το 2000 λειτουργεί η υπερσύγχρονη μονάδα του Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου για την παραγωγή του «Θεσσαλικού Τσίπουρου».

«Θεσσαλικό Τσίπουρο»: Αναλλοίωτη γεύση και άρωμα

Το «Θεσσαλικό Τσίπουρο» έχει κάτι το μοναδικό. Σταθερή γεύση. Όποιο μπουκάλι τσίπουρου και αν ανοίξετε, οποιασδήποτε χρονιάς, θα μυρίσετε το ίδιο άρωμα. Και που οφείλεται αυτό το χαρακτηριστικό; Η καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με την ίδια μέθοδο, στις ίδιες πάντα κλιματολογικές συνθήκες και πάντα στα ίδια χωράφια. Οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν πειραματίζονται, γιατί γνωρίζουν ότι το «Θεσσαλικό Τσίπουρο» είναι ξεχωριστό. Σταθερή ποιότητα, γεύση και άρωμα που ξυπνούν τις αισθήσεις. Το «Θεσσαλικό Τσίπουρο» κυκλοφορεί στην αγορά, σε συσκευασίες των 0,005lt, 0,10lt, 0,20lt, 0,70lt, 1,5ltκαι 5lt και χαρακτηρίζεται από την πλούσια γεύση και το υπέροχο άρωμα.

Το κρασί της κρίσης

Μια απόλαυση που ξεκινά από το 5.000 π.Χ. είναι δύσκολο να ξεχαστεί, ακόμα και αν τα βαλάντια μας έχουν λιγοστέψει. Ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Κόκκαλης αναφέρει ότι η κρίση έχει επηρεάσει και τον συνεταιρισμό: «Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και ο συνεταιρισμός μας έχει επηρεαστεί. Όχι τόσο στο κομμάτι των πωλήσεων, όσο στο κομμάτι των εισπράξεων. Παραγωγοί και πωλητές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν με τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για το τσίπουρο διότι η παράνομη κυκλοφορία "χύμα" προϊόντος καλύπτει περίπου το 60% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα. Το τσίπουρο υπόκειται σε τεράστια φορολογία και τα πράγματα είναι για εμάς αρκετά δύσκολα». Το προϊόν, όμως παρά τις δυσκολίες, μένει ίδιο και δεν μεταβάλλεται.

Ο επόμενος στόχος της «Δήμητρας»

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι διαθέσιμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν σε πολλά σημεία πώλησης. Ο κύριος Κόκκαλης εξηγεί ότι παρά την επιτυχία που γνωρίζουν σε όλη την Ελλάδα, προσπαθούν να εξαπλωθούν και στις αγορές του εξωτερικού. «Δεν σταματάμε να προσπαθούμε, στοχεύουμε και στις αγορές του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή μιλάμε με Αμερική, Ρωσία και Κίνα, και στέλνουμε τα προϊόντα μας εκεί, για να γνωρίσουν και οι ξένοι την ποιότητα τους. Στην Ελλάδα, φυσικά, θέλουμε να διευρύνουμε την πελατειακή μας γκάμα».

Αναγνώριση των προϊόντων και συνεχή επέκταση σε νέες αγορές. Ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να το πετύχει!